Festpyntet bil som kanskje vil finnes i Folkekortesjen på Meløy 17. mai. Foto: Prikkenoverien

Alternative 17. mai-feiringer

Skrevet av Astrid Berbusmel
14.05.2020 15:15 - OPPDATERT 20.05.2020 09:54

- Vi må lage litt liv og glede, spesielt for ungene, sier Stine Arntsen på Engavågen.

Hun har tatt initiativ til en bilkortesje i mangel av det vanlige 17. maitoget.

Marsjer på høyttaler
- Jeg tok kontakt med 17. maikomiteen, og de tente på ideen. Tillatelse fra politiet er innhentet, og klokka 10 starter kortesjen fra Vassdal. Vi vil kjøre til Engavågen, ut til Grønøy og Åmøy, og ender opp på Halsa, forteller Stine.
I kortesjen blir det veteranbiler og mer moderne kjøretøyer, og nødetatene stiller opp. Bakerst skal en lastebil fra John Kildal og Sønner kjøre. Der vil det være musikkanlegg som spiller marsjer.
- Vi skal pynte bilene med flagg, og vi skal holde lav fart så alle får sjansen til å se oss. Vi skal også forsøke å livestreame turen fra lastebilen, og har alliert oss med noen som skal filme på Engavågen.

Denne flotte veteranlastebilen skal være med i bilkortesjen i Søndre Meløy 17. mai. Foto: privat

Dagens taler
På Meløy kommunes facebook-side kan du få med deg ordfører Sigurd Stormos tale for dagen. Det samme gjelder Barnas tale som gjøres av barn fra Meløy oppvekstsenter. Også russen skal tradisjonen tro holde sin tale, den kan du også se på kommunens facebook-side. De legges ut på 17. mai.

Fin utsikt over Glomfjord 17. mai noen år tilbake. Del gjerne bildene dine på kommunenes fb-sider og instagram. Foto: arkiv

Del bilder
Både Meløy og Gildeskål kommuner ønsker at innbyggerne deler 17. mai-bilder på instagram og facebook. I Meløy er hashtaggen #17maimeløy den du oppfordres til å bruke.

Kjøretøy- og båt-tog
Også på Meløya skal det være kjøretøykortesje – eller Folkekortesje som de kaller det. 
- Finn frem biler, mopeder, traktorer, to-hjulinger og trehjulinger og bli med, oppfordrer komiteen.
Ørnes båtforening organiserer båtkortesje som skal gå fra Hornneset via, Reipå, Stia, Ørnes, Barvika, rundt Glomneset og tilbake til Balset på Mesøya. 

I Gildeskål inviterer Gildeskål Kystlag, Fiskarlaget og Arnøyene Båtforening til alternativ 17. maitog i form av en båtkonvoi. Møtested er ved det nye røde sjømerket ved gammelkaia på Sørarnøya.Kursen settes derfra nordover gjennom sundet via Sprengen til Nordarnøya, her blir det stopp for synging av nasjonalsangen. SÅ går turen østover mot Mårnes, langs Mårneslandet mot Hustadsundet. Der blir det ny sang - Barndomsminner fra Nordland. Deretter fortsetter seilasen gjennom Hustad- sundet, om Veøya og Fleina før kursen settes tilbake mot utgangspunktet. 

Norsk flagg på båtene mot hvite fjell, det får vi nok se i år.

Streaming
Flere steder legges det opp til livestreaming av ulike markeringer. For å nevne noen: Ordfører Bjørn Magne Pedersen i Gildeskål skal holde tale klokka 1015, denne skal streames slik at alle som ønsker kan følge med. På Neverdal skal Glomfjord Hornmusikkforening spille ved bautaen klokka 12, der vil det bli kransnedleggelse. Også her an du følge sendingen på facebooksiden til Neverdal Velforening. Sjekk ut nettsider og facebook, der vil du finne mange opplysninger.

Korpsmusikk
Flere korps skal spille rundt omkring, ikke alltid med klart tidspunkt og sted. På den måten kan man overholde dette med å unngå store mengder folk som samles. Det ligger an til at mye av feiringen vil bli privat og i familier, men vi håper at det blir en fin dag for alle – spesielt ungene!

 

 

 

 

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.