FIKK OVERRAKT GAVE: F.v fabrikksjef Øyvind Jenssen, Stine Brandtzæg, Serine Marine Blomstereng Tangstad, Siv Kristin Bjørnvik og Wenche Winje. Foto: Hilde Kvammen.

Ambulansetjenesten har fått ny hjertemaskin fra Yara Glomfjord til 170 000 kroner!

Skrevet av Hilde Kvammen
04.12.2020 11:30 - OPPDATERT 04.12.2020 21:02

- Tusen takk, vi er veldig takknemlige for gaven, sier Siv Kristin Bjørnvik i ambulansetjenesten i Meløy.

Denne uka fikk ambulansetjenesten på Ørnes helt ny LUCAS hjertekompromeringsmaskin, som Yara Glomfjord hadde kjøpt inn til dem. En slik maskin koster cirka 170 000 kroner.  

Vellykket innsamling 

Bjarne Alexander Bjørnvik hadde startet en Spleis innsamlingsaksjon til ambulansetjenesten for å kunne kjøpe inn to maskiner til stasjonen på Ørnes.

-  Jeg vet at ambulansetjenesten i Meløy har ønsket seg slike maskiner. Jeg håper at dette kan bli noe positivt også for innbyggerne i Meløy. Så jeg fant ut at jeg skulle prøve å starte en Spleis, sier Bjarne.  

- Vi er takknemlige for alle som har gitt. Alle monner drar, og vi blir glade både for å få inn store og små summer, sier Siv Kristin Bjørnvik th. Tv. Stine Brandtzæg. Foto: Hilde Kvammen

Fabrikksjef Øyvind Jenssen synes aksjonen er et fint tiltak.  

- Per Frøskeland tipset oss om at det ble samlet inn penger til maskiner til ambulansetjenesten i Meløy. Da dette ble foreslått for de tillitsvalgte hos oss, var det enstemmig at vi skulle gi til hjertekompromeringsmaskin og våre ansatte har gitt uttrykk for at de synes dette er veldig stas. Dette er vår julegave til våre ansatte og hele Meløys befolkning, sier fabrikksjef Øyvind Jenssen i Yara Glomfjord. 

- Vi håper også det kan ha en smitteeffekt. Vi oppfordrer flere bedrifter til å gi, sier fabrikksjefen.
- Nå når den ene maskinen er på plass jobber vi for å samle inn penger til maskin nummer to og er godt i gang, sier Siv Kristin. 

Snart i mål på Engavågen

Ambulansetjenesten på Engavågen har også startet en slik Spleis og har så langt samlet inn cirka 170 000 kroner til hjertekompromeringsmaskin og er straks i mål med innsamlingsaksjonen.

- Vi har hatt en stor giverglede i sørbygda og ønsker å takke alle som har bidratt! I skrivende stund har vi 120 010 kr innsamlet i spleisen. Med inklusive midler som bedrifter har gitt lovnader om er beløpet 170 000 kroner. Spleis tar en prosentandel av innsamlet beløp. Derfor samler vi inn til 175 000 kroner og er straks i mål, sier Frida-Kristianne Blomstereng Tangstad i ambulansetjenesten på Engavågen.  

- Vi er takknemlige for støtten vi har fått, sier Frida-Kristianne Blomstereng Tangstad. Foto: privat.

Utfører kompresjoner 


En hjertekompromeringsmaskin bidrar med å avlaste for ambulansearbeiderne. En LUCAS brukes ved hjertestans og er en maskin som utfører mekaniske hjertekompresjoner. Når hjertet slutter å slå krever hjertet kontinuerlige brystkompresjoner for å kunne opprettholde blodsirkulasjon til livsviktige organer. En hjertekompromeringsmaskin er ikke det samme som en hjertestarter. 

- En hjertestarter er en maskin som vi i ambulansetjenesten allerede bruker mye i dag, sier ambulansearbeider Wenche Winje. 

Hjertestarter er et apparat som ved hjelp av elektroder klistret på brystet kan gi ett eller flere strømstøt gjennom hjertet ved hjertestans. Mange som får hjertestans har en kaotisk hjerterytme som kan nullstilles med et strømstøt. Men en hjertestarter gir ikke hjertet energi slik at det begynner å slå igjen, slik mange tror.

Når hjertet plutselig slutter å slå, kreves det effektive og kontinuerlige brystkompresjoner for å opprettholde blodsirkulasjonen frem til pasientens egen hjertefunksjon er gjenopprettet. Uten en hjertekompromeringsmaskin tilgjengelig utføres det ved hjertestans manuelle hjertekompresjoner av ambulansepersonellet.

En LUCAS-maskin vil kunne utfører disse kompresjonene og frigjør ambulansepersonellets hender til andre viktige og avanserte prosedyrer. Mange pasientgrupper, som for eksempel pasienter med nedkjøling og hjertestans har behov for kontinuerlige kompresjoner til transport til sykehus.  

- Denne oppgaven utfører vi i dag med manuelle kompresjoner, utført av ambulansepersonell. Over tid er dette svært krevende, forklarer Wenche Winje. 

Fabrikksjef Øyvind Jenssen oppfordrer andre bedrifter til å gi. Foto: arkiv.

Øker effektiviteten 

Ørnes har to ambulanser fordelt på et ganske stort dekningsområde på både fastland og øyer rundt omkring i kommunen. Hver ambulanse er bemannet med to personer til enhver tid. Det gjør at en hjertekompromeringsmaskin kan fungere svært avlastende for ambulansearbeiderne. 

- Maskinen kan utføre hjertekompromering i et kjøretøy i bevegelse. Her vil maskinen kunne gjøre jobben, sier Wenche Winje. 

- En annen fordel er at den gir flere hender til andre arbeidsoppgaver. En slik maskin vil øke effektiviteten og gjør at vi kan starte transport av pasient under pågående hjertekompresjoner utført av maskinen.  

Alle monner drar 

Ambulansetjenesten er veldig glad for den verdifulle støtten fra Yara. Så langt har de samlet inn en tredjedel av pengene til den andre maskinen på Ørnes. Her har Nordre Meløy Sanitetsforening bidratt med soleklart mest-hele 50 000 kroner. Totalt er det i dag 13 ansatte i ambulansetjenesten i Ørnes i dag. På Engavågen er de 6 ansatte. 
- Vi er takknemlige for alle som har gitt. Alle monner drar, og vi blir glade både for å få inn store og små summer, sier Siv Kristin.