Kunnskaps-og integreringsminister Guri Melby (V) opplyser om at det ikke blir skriftlig eksamen i vår. Foto: Lise Åserud/ NTB SCANPIX

Avlyser skriftlige eksamener

Skrevet av Hilde Kvammen
25.03.2020 17:05 - OPPDATERT 25.03.2020 19:06

Regjeringen velger å avlyse alle vårens skriftlige eksamener for elever i grunnskolen og videregående.

Det melder Kunnskapsdepartementet onsdag.

Skal prioritere god vurdering 


Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier avlysningen skyldes koronautbruddet. 

" I stedet for å bruke tid og ressurser på skriftlig eksamen denne våren, har regjeringen bestemt at skolene skal prioritere undervisning og god vurdering av standpunktarakter, skriver departementet. 

- Ikke gjennomførbart 


Skriftlige eksamener i grunnskole og videregående skole er mange steder store arrangementer hvor mange møtes i mange lokaler.  
- Grunnen til at vi har valgt å avlyse eksamen er av smittevernhensyn. Det å gjennomføre eksamen på den måten vi tradisjonelt gjør det, vil mest sannsynlig ikke være mulig å gjøre i mai på grunn av de rådene helsemyndighetene gjør med tanke på smitte, sier Melby. 

Jobber med løsning for privatister  

Melby sier de har nedprioritert eksamen for de gruppene som kan få vitnemål uten eksamen. 
- En viktig prioritet for oss har vært at situasjonen vi er i nå ikke skal forsinke noen i videre studie-og karriereløp. Men vi vil prioritere alle våre ressurser for å sikre at privatister og lærlinger, som er helt avhengig av å få gjennomført eksamen, får det, sier hun. Kunnskapsdepertamentet jobber nå videre med løsninger for privatister og lærlinger som risikerer å bli forsinket i utdanningsløpet sitt. 
- Vårt mål er at privatistene skal få muligheten til å avlegge sin eksamen, sier Melby. 

Går i dialog med fylkeskommunene

Elever i grunnskolen skal ikke ha muntlig eksamen. Muntlig eksamen for videregående skoler er det ennå ikke tatt noen beslutning om. 
- Muntlig eksamen er en lokal gitt eksamen, så her er det viktig for meg å ha en grundig dialog med fylkeskommunene før vi tar en endelig avgjørelse. Vi vil komme tilbake med en beslutning om dette etter påske, sier Melby. 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.