Marius Torrissen og Johanna Skaret Rendal stemmer for første gang. Foto: Synne Ulsnæs

Benytter stemmeretten for første gang: –⁠ Vanskelig å vite hva man skal stemme

For aller første gang skal videregåendeelevene Johanna Skaret Rendal (17) og Marius Torrissen (19) gi sin stemme i valg. Hva er viktig for de unge velgerne?


- Det er spennende å få lov til å stemme! Man får jo være med å påvirke framtida til kommunen og det er jo litt stas, sier Johanna. 
Hun er oppvokst på Meløya men bor på hybel på Ørnes. Politikk er ikke ukjent for henne – i tre år har hun vært med i Meløy Ungdomsråd, et år som vara og to som fast medlem.
- Det er interessant med politikk og man må jo engasjere seg litt for å kunne gjøre en forskjell, påpeker hun.

Skolepolitikk
Også Marius skal stemme for første gang. Han er oppvokst på Grønøya – også han bor på hybel på Ørnes.
- Det er jo enkelte saker som interesserer mer enn andre. For oss er det jo gjerne temaer rundt skole og skolepolitikk som interesserer mest, mener han.
- Hvorfor er det viktig for dere?
- Fordi det påvirker oss direkte og de valgene som tas påvirker våre liv. Da er det naturlig at man engasjerer seg, sier Marius.

Sette seg inn i
- Hva er viktig å tenke på når man skal stemme, mener dere?
- Jeg synes det er viktig å sette seg ordentlig godt inn i partiprogrammene og virkelig ha innsikt i hva de ulike partiene står for, kommenterer Johanna.
- Ja, jeg er enig i det. Det er jo gjerne en del forskjeller på hva et parti står for nasjonalt og kommunalt så ofte kan det være lurt å lese seg opp litt, tilføyer Marius.

Enig, men ikke helt
De unge velgerne påpeker at det også kan være forvirrende å bestemme seg fordi man er ofte ikke hundre prosent enig med ett parti.
- Ofte er man enig med noe de står for, men ikke andre ting. Og da blir det vanskelig å velge og vite hva man skal legge vekt på, reflekterer Marius.
Begge de to har forsøkt seg på Valgomaten for å bli litt klokere, med sånn halvveis suksess.
- Jeg finner jo ut at jeg er enig med et parti på et par ting og helt uenig med de på andre ting. Og sånn er det gjerne med alle, så da sitter man der da og vet ikke helt likevel, ler Johanna.

 

Debatt
Mediehuset Kulingen AS oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.