Leder ved Alderstun omsorgssenter, Veronica Våtvik, opplever at tilgangen til Alderstun omsorgssenter begrenses på grunn av besøksrestriksjoner. Alle som besøker senteret må ha tillatelse. Foto: Yngve Brox Guldbjørnsen.

Besøksrestriksjoner

Skrevet av Yngve Brox Guldbjørnsen
25.03.2020 20:00 - OPPDATERT 26.03.2020 15:27

Hverdagen ble brått annerledes for helse og omsorg i Rødøy da coronaviruset spredte om seg. Nasjonale føringer gjør at også omsorgssentrene rammes.

Leder for Alderstun omsorgssenter i Tjongsfjord, Veronica Våtvik, sier at de ansatte gjør så godt de kan for at beboerne skal trives og at hverdagen blir så likt det vanlige, som mulig.

- Det er viktig for oss å få ut til de pårørende om at situasjonen hos oss er til for å gjøre hverdagen best mulig for våre beboere. Vi prøver å engasjere alle slik at de slipper å sitte foran TV og kun se på det som skjer ute i verden. Inne på huset har vi ingen restriksjoner for beboerne, de kan bevege seg fritt inne på omsorgssenteret og for eksempel gå turer i korridorene.

Besøksrestriksjoner

For tiden er det besøksrestriksjoner, forteller Veronica Våtvik videre.

- Det er ikke besøksforbud men ganske strenge restriksjoner. Derfor er det ikke alle som slipper inn på omsorgssenteret.  Alderstun ønsker ikke besøkende i tiden fremover, etter råd fra FHI i forbindelse med utbrudd av korona-viruset. Dette er for å beskytte våre beboere. Besøk tillates kun i spesielle tilfeller (som ved alvorlig sykdom) og må på forhånd avtales med avdelingen. Det vil bli utført adgangskontroll og registrering av eventuelt besøk, etter retningslinjer fra FHI.

Får varer hjem

Veronica Våtvik sier videre at ordningen gjelder på ubestemt tid, og innebærer også at alle planlagte arrangement på Alderstun må avlyses. Hun har inntrykk av at beboerne har innfunnet seg med situasjonen.

- De som bor i omsorgsleilighetene, som har vært vant til å kunne dra på butikken, har nok følt det litt verre. Vi har ikke nektet dem å dra på butikken, men har anbefalt dem om ikke å gjøre det, slik situasjonen er i dag. Dette har de respektert og vår lokale Bunnprisbutikk i Vågaholmen oppretter konto på den enkelte, og sender faktura. Varene blir så hentet av hjemmesykepleien, dermed slipper de å dra på butikken, og slipper også å behandle kontanter.

Tas godt vare på

- Alle ansatte gjør så godt de kan for å gjøre dagene så gode som mulig for våre beboere. Det er det viktig å få forsikret de pårørende om. Våre beboere tar vi godt vare på og ser frem til at det skal bli normale tider igjen, avslutter leder for Alderstun omsorgssenter i Tjongsfjord, Veronica Våtvik.

John Olav Aga bor på Alderstun omsorgssenter og retter seg etter de instrukser han får. Han synes hverdagen går greit. Foto. Yngve Brox Guldbjørnsen.

Nesten som før

John Olav Aga er beboer ved Alderstun omsorgssenter og sier at han til nå har merket lite til de restriksjoner som til nå er satt inn.

John Olav Aga forteller at han til nå har omtrent har hatt det som han alltid har hatt det.

- Jeg har ikke noe behov for å farte rund, så jeg holder meg hjemme. Selv om jeg ikke synes noe særlig om dette så går det bra. Jeg følger med på nyhetene og får derfor med meg hvordan dette utvikler seg i resten av verden, sier han.
John Olav sier at han ikke har noe stort behov for å bevege seg utenom Alderstun.

- Jeg får det jeg trenger her på huset. Vil jeg ha noe fra butikken bestiller jeg og varene blir hentet av hjemmesykepleien. Den lokale Bunnprisbutikken i Vågaholmen har ordnet konto for oss, så regning på det vi kjøper kommer i posten. Ellers så følger jeg de instrukser jeg får av de ansatte her, sier John Olav til slutt.

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.