Dagbladet har utarbeidet et kart hvor hvem som helst kan gå inn og registrere data om smitte, karantene og lignende. Men kartet medfører ikke alltid riktighet.

Dagbladets koronakart viser én påvist smittet i Gildeskål -Feil, sier kommunelegen.

Skrevet av Hilde Kvammen
19.03.2020 12:45 - OPPDATERT 19.03.2020 17:10

Dagbladet har utviklet et nytt kart hvor innbyggere over hele Norge kan registrere sin status i forbindelse med koronaviruset.

 I følge kartet, som ble gjort tilgjengelig på Dagbladets nettsider i går onsdag, er det én person som har testet positivt på koronaviruset i Gildeskål kommune. Men kommuneoverlege Laila Didriksen sier til Kulingen at dette ikke medfører riktighet.  
- Per i dag har vi ingen som har testet positivt på viruset i Gildeskål. Jeg tror dette kartet kan skape mer forvirring enn glede fremover, sier hun. 

- Per i dag har vi ingen som har testet positivt på viruset i Gildeskål, sier kommunoverlege Laila Didriksen i Gildeskål. Foto: arkiv.

Medfører feilmargin  


Målet med kartet er å gi leserne en oversikt over hvordan situasjonen slår ut i ulike deler av landet. Hensikten er å samle informasjon-både om de som er påvist smittet og de som mistenker smitte. De som er i karantene, eller er hjemme med barn, kan også registrere seg i koronakartet. Men kartet baserer seg på anonym selvrapportering, med de feilmarginene det fører med seg. 

-Burde fjernet kartet


Det mener Laila Didriksen Dagbladets opplysninger fra Gildeskål er et godt eksempel på.  
- Etter min mening burde de fjerne hele kartet, men selv i disse tider har ikke en enslig kommuneoverlege uinnskrenket makt, sier Didriksen. Opplysningene fra Dagbladets koronakart i Gildeskål viser følgende opplysninger torsdag formiddag klokken 11.45: Totalt har 13 personer sendt inn opplysninger fra Gildeskål. Av disse 13 rapporterer 3 personer at de er i karantene, 2 har hjemmekontor, 1 har hjemmekontor med barn, 1 person mistenker smitte og 1 melder å ha testet positivt på viruset. 

Rødøy og Meløy  

Et raskt søk på Rødøy og Meløy i Dagbladets kart viser at flere har rapportert inn opplysninger også her. 10 personer har registrert opplysninger i Dagbladets koronakart for Rødøy. Her melder 3 at de er i karantene, 2 har hjemmekontor, 1 har hjemmekontor med barn og 2 personer mistenker smitte. Ingen melder at de har testet positivt i Rødøy. I Meløy er det 47 personer som har registrert seg i kartet. 12 rapporterer at de er i karantene, 9 har hjemmekontor, 2 har hjemmekontor med barn, 5 mistenker smitte og 0 melder å ha testet positivt. 

-Ulovlig og upålitelig
  
Dagbladet håper å få en oversikt over hvordan koronautbruddet påvirker Norge. Myndighetenes statistikk er mangelfull fordi mye av testingen har opphørt, argumenterer Dagbladet. Men avisens koronakart møter nå kritikk fra flere holdt. Blant annet fra en førsteamunensis på BI.  
- For å si det kort og godt: Dette er ulovlig, upålitelig, og, vel, rett og slett en måte å samle klikk på, skriver førsteamanuensis ved BI Espen Andersen i en artikkel som ble sluppet i dag torsdag på medier24.no. 

Førsteamanuensis på BI, Espen Andersen, er ikke nådig i sin kritikk av koronakartet. Foto: BI

Liten verdi, mener Andersen 


Han kritiserer Dagbladets metode, og mener resultatene som presenteres er svake.
-  Man kan ikke samle inn helseopplysninger uten samtykke og en eksplisitt personvernerklæring. I dette systemet kan også hvem som helst legge inn hva som helst, så resultatet er ikke verdt noe som helst, og heller ikke fremstilt på en måte som gir noe som helst av informasjon utover sensasjonseffekten, mener han.  

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.