Etter en lang permitteringsperiode starter de første i jobb på Norwegian Crystals i dag. Foto: arkiv.

De første ansatte tilbake i jobb i dag

Skrevet av Hilde Kvammen
06.01.2020 09:40 - OPPDATERT 08.01.2020 14:02

Mandag morgen var de første ansatte tilbake på jobb i solcellebedriften Norwegian Crystals i Glomfjord.

-  Vi starter i det små med 25 ansatte og vil forberede produksjonsstarten som etter planen trer i kraft 13. januar, sier fabrikksjef Dirk Müller på telefon til Kulingen.

Harde tak  


Kollaps i Kina-markedet og skuffende prognoser i markedet har bidratt til at bedriften i lengre tid har gått med underskudd. Norwegian Crystals har lagt bak seg et tøft år, men tiden fremover blir enormt spennende. Bakgrunnen er at Norwegian Crystals er blant de få i Vesten som produserer mono-krystallinske wafere for solceller. 22. 10 ble selskapet begjært konkurs, men ledelsen kom raskt opp med en rekapitaliseringsplan for å gjenreise selskapet økonomisk. Etter flere mislykkede forsøk kunne ledelsen annonsere gladnyheten om at selskapets aksjonærer endelig hadde skrevet under på en splitter ny refinansieringsplan 18. november.

Tyske Dirk Müller tok over stillingen som fabrikksjef etter Tom Andersen i november. Foto: Ny Næring AS.

 

Har slettet gjeld 


Snuoperasjonen har så langt vært vellykket. 30 friske millioner er hentet inn i selskapet, og de store långiverne har skrevet om 122 millioner til egenkapital. Nå er målet å oppskalere produksjonen i Glomfjord. Neste skritt er å få inn ytterligere 250-270 millioner for å øke antallet ovner fra 66 til 111. Det er helt nødvendig for at selskapet som har med underskudd siden oppstarten i 2012 kan få et regnskap som går i pluss.

Lang permisjon 


I november ble så godt som hele staben permittert. Bare noen posisjoner i bedriften ble beholdt, som stillingen som fabrikksjef, produksjonssjef og noen få ansatte på blant annet lager og vedlikehold. I dag kom endelig de første av de øvrige ansatte, blant annet i produksjonslinjen, tilbake i jobb.    
- Planen er å starte opp med få ovner og øke produksjonen etter hvert. Så vil vi kalle inn ansatte i takt med behovet, sier fabrikksjefen.

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.