- Jeg hadde to gamle senger som jeg hadde planlagt en het aften for, så jeg sto plutselig i fare for å gå på akkord med min egen lovlydighet. Gjesten Ingar. Foto: prikkenoverien

Definisjoner og sånt

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
21.10.2018 13:00 - OPPDATERT 21.10.2018 15:00

Jeg er opptatt av definisjoner. Av og til roter man det til for seg selv, og da er det ganske så elegant å kunne definere seg ut av trøbbel.

Jeg bor på landet, og på landet har man mange privilegier. Man kan for eksempel parkere gebyrfritt overalt og man kan brenne bål i sin egen hage uten at noen protesterer. I hvert fall nesten. Noen gjorde meg oppmerksom på at skal man brenne hjemme, er det kun lov å brenne hageavfall.

Jeg hadde to gamle senger som jeg hadde planlagt en het aften for, så jeg sto plutselig i fare for å gå på akkord med min egen lovlydighet. Dermed var det bare en ting å gjøre. De to sengene ble demontert og slengt i en haug i hagen. Dagen etter, da jeg gikk jeg en runde i hagen og plukket søppel og annet avfall, oppdaget jeg haugen med senger. Den haugen var i mine øyne definitivt avfall og siden den lå i min hage ble den forskriftsmessig definert som hageavfall. Dermed var det bare å lete fram fyrstikker, tenne på og la flammene fortære sitt måltid.

På hjemmebane hender det rett som det er at det oppstår misforståelser fordi vi  har forskjellige definisjoner, og fordi vi bruker ord og uttrykk som rommer motsatte meninger. Jeg kan komme hjem etter en drepende tung fotballtrening, en trening sammen med ungdommer i tjue-tredveårsalderen. Muskler, ledd og mestringsfølelsen verker og idet jeg entrer stua på ustøe føtter sier jeg til min elskede at nå legger jeg opp. Innefotballskoene med den smidige Puma-logoen skal legges på øverste hylle. Men jeg er så støl at jeg rekker ikke opp. Da registrerer jeg at min elskede sitter å rekker opp. Hun har strikket feil, babler noe om masker og vrangbord og rundpinner. Og at hun la opp da jeg dro på trening for nitti minutter siden.

Jeg har ennå blodsmak i kjeften da jeg innser at hun og jeg bruker de samme ord og begreper, men betydningen er veldig forskjellig. Når hun legger opp da begynner hun på et nytt strikkeprosjekt, når jeg legger opp avslutter jeg noe. En maske for meg er det som ligger på en bod i en Rema1000-pose sammen med resten av julenisseutstyret. Vrangbord for meg er et borkledningsbord som er så vridd at det er et propellemne. Rundpinner finnes ikke, pinner er rette som pinner. Baller er runde, derav ordet rundball.

Hva er definisjonen på en god fortelling? Det kommer helt an på hvem du spør. En fortelling kan godt være en låt, et musikkstykke, en novelle eller et maleri. Jeg beundrer de som får sagt mye med få ord, som gjennom noen enkle setninger formidler en hel historie. Terje Nilsen er en kar jeg har stor sans for, hans penn er en fargerik pensel. Hans beskrivelse av Mjelle er et smykke. Selv om han beskriver stedet på en måte som gjør at du kjenner lukten av sand, tang og hav, og hører lyden av bølger, vind og kråkeskrik, så må du likevel ”ha vært der førr å kuinn forstå”. Dette treffer meg rett i hjertet og gir meg fred.

Fred kan defineres på to måter. Det kan defineres som fravær av fiendtlighet og konflikt, og det kan defineres som nærvær av det guddommelige. Hvis du nå kjenner behov for litt stillhet så jeg avslutter med noen ord av Nils-Aslak Valkeapää;

 

Og når alt er forbi

Høres ingenting lenger

Ingenting

Og det høres.

Les mer om:

Gjesten