DS Hestmanden ved kai i Sandnessjøen tidligere i august. Foto: Astrid Berbusmel

DS Hestmanden - en del av krigshistorie

For første gang siden 1964 seiler dette unike skipet for egen maskin.

110 år gammelt dampskip seiler med ny last

D/S Hestmanden besøker Bodø i dagene onsdag 18 - lørdag 21.august. Er eneste gjenværende fartøy som deltok i både 1. og 2.verdenskrig og er restaurert som museumsskip, drevet av Vest-Agder museum. Du finner den ved Løvoldkaia. 

Velkommen til et opplevelsesrikt besøk . Skipet er fylt med utstillinger og fortellinger fra krigsseilernes opplevelser både i lyd, bilde,film og en ny applikasjon kalt "Mønstre på", spesielt laget for yngre besøkende.

Åpent foredrag om krigsseilerne på Jernbanekafeen, torsdag kl.19 - antallsbegrensning.

Åpent skip:  onsdag Kl. 16:00 - 20:00, torsdag Kl. 12:00 - 18:00, fredag Kl. 12:00 - 18:00.

23. september i år er det 110 år siden dampskipet Hestmanden ble overlevert Vesteraalens Dampskibsselskab og sjøsatt på Laxevaags Maskin & Jernskibsbyggeri i Bergen. Skipets historie siden den gang er utrolig; passasjer- og kystgodstrafikk langs norskekysten i fredstid, konvoifart under britisk flagg under første verdenskrig og underlagt Nortraships kontroll deler av andre verdenskrig.  I juni 1945 var D/S Hestmanden det første norske skipet som gikk fra Oslo til Finnmark med forsyninger til gjenoppbyggingen av Norge. I dag er skipet et viktig minnesmerke over norsk skipsfart og sjøfolkenes innsats under to verdenskriger, og ikke minst historien om hvordan deres opplevelser preget dem langt inn i etterkrigstiden.

D/S Hestmanden seiler nå med ny last under mottoet «Fra stykkgods til tankegods»! Skipet er fylt med utstillinger og fortellinger fra krigsseilernes opplevelser både i lyd, bilde, film og en ny applikasjon kalt «Mønstre på». Gjennom denne appen vil spesielt yngre publikummere få oppleve krigsseilerhistorien på en ny måte. D/S Hestmanden er hele Norges krigsseilermuseum, og vil i 2021 og årene framover besøke havner langs norskekysten.

Filmaktuell
D/S Hestmanden har i juli deltatt i innspillingen av den norske storfilmen «Krigsseileren» i Bergen. 
27. juli kaster D/S Hestmanden loss fra kaia i Laksevåg med kurs for Kristiansund, før ferden går videre nordover til Tromsø. Skipet skal besøke en rekke havner; både Stokmarknes, skipets tidligere hjemmehavn, og Sandnessjøen, som D/S Hestmanden har tilknytning til gjennom mange år, vil få besøk.  Endelig ser det ut som Hestmanden kan vende tilbake til hjemlige farvann, mange er de som har ventet i årevis på den begivenheten! I anløpshavnene vil skipet være åpent for publikum – med gratis adgang – til fastsatte tider. Havnene skipet vil anløpe og åpningstidene for «Norsk krigsseilermuseum – D/S Hestmanden» under seilaset finnes på Vest-Agder-museets nettsider (vestagdermuseet.no/hestmanden/seilas2021/). Her er det mulig å booke gratisbilletter på forhånd.  

Formidler historie
Hovedmålet for seilasen i 2021 er å formidle krigsseilernes historier og å hedre deres innsats under to verdenskriger. «Dette skal gjøres gjennom utstillinger, foredrag, film, skoleopplegg og konserter», sier John Olsen, direktør ved Vest-Agder-museet som er ansvarlig for driften av skipet. «I tillegg er D/S Hestmanden i seg selv et unikt kulturminne og minnesmerke over norsk kystfart og kystkultur. Seilasen er et samarbeid mellom Vest-Agder-museet og D/S Hestmandens venner. Hestmandens Venner står for en stor frivillig innsats både med vedlikeholdsarbeid på skipet, formidling og ikke minst som frivillig mannskap på seilingene», sier Olsen. Videre trekker også Olsen fram viktige samarbeidspartnere for øvrig som bidrar økonomisk til gjennomføringen av seilasen; Forsvarsdepartementet, fylkeskommuner, Jon Michelets Polstjernefond, Leif Høegh Stiftelse og AKO Kunststiftelse. Sistnevntes bidrag inkluderer verk fra stiftelsens kunstsamling som integrert del av utstillingene om bord.

[annonse]
 Store dimensjoner. Foto: Astrid Berbusmel
«AKO Kunststiftelse og Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) vil på denne måten bidra til å ære norske krigsseilere for deres innsats, både gjennom økonomisk støtte – men ikke minst gjennom formidling av verker fra Tangen-samlingen med relasjon til krigsseilerne og deres kamp for frihet og demokrati», sier Reidar Fuglestad, direktør ved Sørlandets Kunstmuseum.
«Hestmanden kan og bør være en arena for nyskapende formidling som når inn hos de yngste generasjonene publikum. Historieløshet kan være destruktivt og i verste fall føre til konflikter eller krig på premisser som man tidligere har sett konsekvensene av», sier Fuglestad.

For egen maskin - endelig!
Det er en stor og viktig begivenhet når D/S Hestmanden nå for første gang siden 1964 legger ut på langtur for egen maskin. Skipet har vært gjennom omfattende istandsetting og restaurering i flere tiår og er nå sertifisert i henhold til forskrift for vernede skip. Det er en viktig milepæl for fartøyvernmiljøet i Norge at en av landets kystkulturminneskatter nå endelig seiler igjen!

Byssa er et av rommene som har gjennomgått minst forandringer. Foto: Astrid Berbusmel

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.