Ordfører i Meløy kommune, Sigurd Stormo (Ap). Foto: Meløy kommune
PRESSEMELDING:

Egenberedskapsuka: Du bør kunne klare deg selv i minst tre døgn

Har du alt du trenger for å klare deg selv i minst tre døgn hvis vann og strøm plutselig blir borte? I dag starter en landsdekkende kampanjeuke om egenberedskap. Meløy kommune vil bruke anledningen til å dele informasjon med våre innbyggere.


– Målet med Egenberedskapsuka 2022, som gjennomføres 31. oktober – 6. november, er å gjøre oss bedre rustet på å stå imot kriser. Innbyggerne i Meløy, og verden for øvrig, har stått i en pandemi de siste to-tre årene, og vi har fått erfaring med hva en krisesituasjon kan bety for oss som enkeltpersoner og kommune. En annen erfaring vi har fra de siste årene er at det er viktig å være forberedt på at noe kan skje og at det kan ramme deg, meg og våre kjære, sier ordfører Sigurd Stormo.

Enkle grep
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler at alle husstander i Norge tar noen enkle grep for å bedre sin egenberedskap. DSB har utarbeidet konkrete råd for alle innbyggere som du kan lese på sikkehverdag.no. Her finner du blant annet eksempler på hva et beredskapslager hjemme kan inneholde for å klare deg i minst tre døgn.

–Mange av oss har allerede mye av det vi trenger for å klare oss selv i tre dager hvis noe skulle skje, så ofte er det ikke så mye som skal til for at vi blir litt bedre forberedt, sier Stormo.

Dette gjør vi under Egenberedskapsuka 2022
I anledning Egenberegskapsuka 2022 vil Meløy kommune legge ut nyttig informasjon om beredskap på Meløy kommunes hjemmeside.

– Vi vil også bruke sosiale medier aktivt gjennom uka hvor vi vil
dele enkle råd og tips til hvordan innbyggerne våre med enkle grep kan forbedre sin egenberedskap, sier Stormo.

I tillegg til å markere Beredskapsuka 2022, jobber kommunen med å utarbeide en
informasjonsbrosjyre som vil bli sendt ut til alle husstander. I denne vil det blant annet komme informasjon om hvor innbyggerne kan søke hjelp hvis vi skulle komme i en situasjon hvor både strøm, mobil og internett skulle falle ut. Målet er å få denne ut før nyttår.

Hvorfor egenberedskapsråd nå?
Pandemien og krigen i Europa gjør at egenberedskap er mer aktuelt enn på lenge. Det kommer på toppen av allerede kjente utfordringer som cybertrusler og mer ekstremvær. Dette kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, for eksempel strøm, vann og mobilnett.

Vi som bor i Norge – et av verdens tryggeste og mest stabile land – er vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Nettopp denne avhengigheten gjør oss sårbare.

Du er en del av Norges beredskap
Selv om vi lever i et trygt land, kan uønskede hendelser oppstå også hos oss. Og hvis vi rammes av en stor hendelse eller krise, er det mange som trenger hjelp.

– Ved å være forberedt bidrar du til at de som trenger det mest, får hjelp først i en eventuell krisesituasjon. På den måten er du en del av Norges beredskap, sier Stormo.

Egenberedskapsuka arrangeres av DSB i samarbeid med kommuner over hele landet.

 

Debatt
Mediehuset Kulingen AS oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.