Håvard Lund vet ikke helt hva den internasjonale arkitekturprisen vil føre med seg, men innrømmer at tildelingen er ekstremt stimulerende. – Nå må jeg få tilbake fokuset på fred, ro og stillhet, mener han.

- Ekstremt stimulerende

Skrevet av Edmund Ulsnæs
06.08.2018 06:50 - OPPDATERT 06.08.2018 08:50

Dagen derpå feirer han med å grave ned avløpsrør, og skjønner ikke helt hva som har skjedd. Men, den internasjonale arkitekturprisen skal han bruke som verktøy.

- Nei, det har du helt rett i! innrømmer Håvard Lund når Framtia spør.
- Jeg klarer overhodet ikke selv å følge opp filosofien med ro, fred, stillhet. For jeg er rundt omkring absolutt hele tiden. Akkurat nå bor jeg faktisk ikke noe sted…
Vi humrer litt over paradokset. Håvard Lund (47), skaperen av de ni småhusene til om lag 8 millioner kroner på Fleinvær, har akkurat fått beskjeden: The Arctic Hideaway - det arktiske gjemmestedet - eller ‘…..den tomme ramma der brukeren skal få mest mulig fart i skolten ved hjelp av rene linjer, ro og fred’ (sitat Håvard selv), har fått publikumspris i kåringen til det anerkjente arkitekturnettstedet Architizer A+.
- Konkurransen kalles arkitektenes Oscar-utdeling. Jeg vet ikke ennå hva dette vil føre med seg, altså at mange, mange millioner mennesker verden over plutselig sier at det vi har laget er tøft. Men, det er helt ekstremt stimulerende at utenlandske fagmiljøer fanger opp at vi har gjort en god jobb – at dette anerkjennes som god arkitektur i bransjen, forklarer Håvard reaksjonen sin, dagen etter nyheten.
Nææ, jeg regner ikke med at det blir noen samling, akkurat. Selv står jeg nå i ei grøft og graver ned avløpsrør, og så skal jeg ha konsert i kveld. Der har du feiringa. Håvard Lund
Skal bli verktøy Historien som nå har fått et høydepunkt med internasjonal arkitekturpris, begynte i 1998. Gildeskåls musikersønn Håvard Lund besøker Fleinvær for første gang, og skjønner straks at han har funnet sitt eget paradis. 15 år senere befarer han øysamfunnet med sin store og spesialvalgte arbeidsgruppe, og etter byggestart i august 2014 står senteret ferdig for åpning i august 2016.
- Denne prisen for konseptarkitektur/landskap skal jeg selvsagt bruke som verktøy for å nå fram til framtidige kunder og samarbeidspartnere. Og så skal fokuset på arbeidsrommet, fred og avslapping tilbake. På grunn av alle presseoppslagene har det de siste årene blitt mer turisme.
- Nå skal det vel feires?
- Nææ, jeg regner ikke med at det blir noen samling, akkurat. Selv står jeg nå i ei grøft og graver ned avløpsrør, og så skal jeg ha konsert i kveld. Der har du feiringa, ler han.

Reportasje-klipp fra Framtia i 2016

Slapper ikke av Håvard har hatt hektisk sommer med blant annet utekonserter i Meløy og Gildeskål sammen med Susanne Lundeng og Nils Olav Johansen.
- Rekker du selv å være på Fleinvær?
- Altfor lite. Og jeg er selv så ‘oppe’ i anlegget at jeg ikke helt klarer å slappe av – jeg kjenner til alle skruer som sitter litt for løst. Men, jeg drømmer om å ha eget hus her ute.
- Det jobbes med etablering av oppdrettsanlegg på Fleinvær, noe du er sterk motstander av. Vil prisen bety noe i den sammenhengen?
- Javisst. Vi ville aldri fått denne prisen, dersom anlegget hadde vært her. Dette kan ikke forenes. Gildeskål kommune har vært fantastisk mot meg, men nå må ikke etterretteligheten og framsynet deres sløses bort ved å tillate noe som overhodet ikke hører hjemme på Fleinvær. Jeg kan bare stole på at politikerne husker dette, understreker han.

Les mer om:

Arkiv Gildeskal