- En god arv er noe du ikke kan kjøpe for penger

-  Mange arver en masse penger, men uten å bli lykkelig av det. De minnene du får sammen med andre, det er de som teller mest, mener Ida Bøe Didiriksen (14) fra Engavågen.

Hjørdis Grindås (t.h) og barnebarnet Ida Didriksen Bøe har ntervjuet tredve tilfeldige kvinner og menn mellom 87 og 5 år med spørsmålet "Hva er en god arv for deg?"

Hun ser bort på mormor Hjørdis Grindås, og smiler. De to er nå aktuelle med utstillingen "Den gode arven" på Myrvoll kulturgård i Kilvik, der de sammen har prøvd å finne ut hva folk legger i begrepet en god arv. Det er Idas første utstilling.

Hver torsdag siden april har de møttes i hagestua til mormor på Halsa for å jobbe med prosjektet. Nå henger kunsten deres i de grønne bjørketrærne i hagen på gården, og på veggen i galleriet innenfor.

- Det føles litt rart. Tenk at så mange kom, sier hun, mens hun ser bort på alle de besøkende som er kommet hit for å se på hennes og mormors kunst.

Gøy å være kreativ - Det artigste med dette prosjektet har vært å se hvordan det ble til slutt, sier Ida.

Mormor har hatt flere utstillinger med tekstiler og tepper i Meløy, Fauske og Bodø.
- Men det er lenge siden jeg har drevet med kunst nå. Da Ruth Myrvang spurte meg om jeg ville holde utstilling på gården, dukket temaet arv opp med en gang. Jeg begynte å tenke; hva er en god arv for folk, og hvorfor er det sånn?

Ida og Hjørdis har intervjuet tredve tilfeldige kvinner og menn mellom 87 og 5 år med spørsmålet "Hva er en god arv for deg?" Mange av sitatene er rammet inn med trematerialer og illustrert med et passende bildemotiv eller fotografi, mens andre er malt pent opp i skjønnskrift og står alene uten bilde.

- Hvorfor ville du ha med deg barnebarnet ditt i prosjektet?

[annonse]
- Jeg tenkte at det var fint å ha med den yngre generasjonen, fordi arv handler om gaver som gis fra generasjon til generasjon. Ida er også kreativ og god til å tegne og male. Hun har kommet med sine egne ideer og innspill i prosessen, tegnet og malt og skjært ut rammer, forteller Hjørdis.

Ida har tegnet hovedmotivet som går igjen på flere av bildene, et rødt hus som ligner på de gamle husene på Myrvoll kulturgård.

- Vi synes det er fint at husene ligner på gården her. Her har Ruth og Jørn som driver stedet tatt vare på en historisk arv som disse vakre hundre år gamle husene er. De har åpnet opp gården for besøkende, sier Hjørdis.

Mange hadde møtt frem på Myrvoll kulturgård for å få med seg åpningen av utstillingen "Den gode arven" på lørdag.

- Gode relasjoner er viktigere enn penger  Det som går igjen i intervjuene fra de tretti intervjuobjektene, er at ingen nevner penger eller materielle verdier. På en rusten, gulfalmet sykkel utenfor løa, henger det et sitat fra en gutt på femten år:

- Det er godt å tenke på at de siste ordene oldefar sa mens han levde, de sa han til meg. Han sa: - spis godt. Jeg fikk en eske mentol- drops av ham.
Hjørdis synes det sitatet er spesielt fint. Mange sitater er fra unge og ungdom.
- Du spør ikke en femåring om hva som er en god arv, men da spør du heller: hva er det som er godt å tenke på for deg? Da får du mange gode svar da, sier hun.

Hjørdis er enig med Ida i at gode minner er det som teller aller mest.
- Gullrekka for meg er ikke å vinne i Lotto, men bildene av de tretten barnebarna på veggen vår hjemme. For, gode relasjoner er viktigere enn penger, sier hun.

Som å dra tilbake i tid Grete Neverdal og Kristin Riise er en av de mange besøkende som var på åpningen av utstillingen på lørdag.

Grete Neverdal (t.h) og Kristin Riise var en av de mange som fant veien til Myrvoll kulturgård på lørdag.

- Å være her på Myrvoll kulturgård, er som å dra tilbake i tid. Helt perfekt for en utstilling som handler om arv, sier Grete Neverdal.
De to damene likte spesielt godt sitatet: "Jeg synes en god arv er de gode egenskapene man arver fra sine foreldre." Helt sant, mener de.

- Jeg kjenner meg igjen i mange av sitatene her. Det tror jeg også mange unge gjør. Jeg synes det er godt man kan vekke tankene til det som har vært. Det er en helt annen stemning her enn på City Nord, for å si det sånn. En god arv er noe du ikke kan kjøpe for penger. Det er i hvert fall sikkert, og det er fint å bli minnet på det, sier Grete Neverdal i det de to damene går ut av galleriet og er på vei hjem.

Les mer om:

Sport-og-kultur Arkiv