Nå skal alle de ansatte i solcellefabrikken tilbake i jobb. Foto: arkiv.

Endelig enighet i Norwegian Crystals

Skrevet av Hilde Kvammen
18.11.2019 18:20 - OPPDATERT 20.11.2019 08:01

Klokken 18.00 i dag offentliggjorde styret i Norwegian Crystals nyheten om at selskapets eiere har underskrevet en helt ny refinansieringsplan.

Forrige måned ble selskapet begjært konkurs. Siden den gang har styret jobbet for å komme til enighet om en ny refinansieringsplan som kan berge det konkurstruede selskapet. Nå har styret endelig fått aksept fra et tilstrekkelig antall eiere til at planen kan iverksettes.    

Gjør om gjeld til egenkapital 

Selskapet, som ble etablert av tidligere REC-gründer Reidar Langmo, har siden oppstarten i 2012 tapt rundt 700 millioner kroner. Det nye forslaget som nå er underskrevet av selskapets aksjonærer  innebærer omgjøring av gjeld på 122 millioner kroner til egenkapital. Tiltaket er nødvendig for å rydde opp i balansen i selskapet. 

Får inn mer penger 


Samtidig skal eiere av tegningsrettigheter tilføre selskapet mellom 30 og 50 millioner kroner. (Tegningsrettigheter gir deg som eier en fortrinnsrett til å kjøpe nye aksjer utstedt av selskapet til en forhåndsavtalt pris, normalt lavere enn markedspris). Ledelsen melder at de vil fullføre formalitetene med generalforsamling 26. og 27. november og innbetaling av aksjer dagen etter. Deretter vil selskapet jobbe for å hente inn omkring 250 millioner kroner for å øke produksjonen i fabrikken. Selskapet er avhengig av å øke antallet ovner fra 66 til 111 for å komme i lønnsom drift. 

Lyktes på andre forsøk 
Ledelsen har tidligere i oktober hatt et annet forslag til ny refinansieringsplan på bordet. Men forslaget ble forkastet. Grunnen var at ikke alle eierne skrev under på den foreslåtte planen. Nå har de endelig klart å bli enige om en ny redningsplan for å stable det konkurstruede selskapet på beina. Meldingen er positivt nytt for de 94 ansatte i fabrikken. Nesten hele staben er permittert, og produksjonen har nå stanset helt som følge av den pressede økonomiske situasjonen. 

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.