- Et basseng som ble bygget på dugnadsbasis av folket på Bolga fortjener å bli holdt i drift, skriver Bolgabeboer Jeff McLean. Her et arkivbilde fra bassenget på Enga skole.

"Et basseng som ble bygget på dugnadsbasis av folket på Bolga fortjener å bli holdt i drift"

Svømmebassenget på Bolga ble bygget takket være dugnadsarbeid i 1988.

Sant nok, det var mange flere innbyggere på øya på det tidspunktet. Flere elever på skolen og flere aktive fiskere med Bolga som base.


Men det var ingen Bolga Brygge med sine 5 rorbu og 4 leiligheter som overnattingstilbud i Bolga havn. For ikke å nevne den flotte restauranten som er kommet på plass i tilknytning det nye sportsfiske-anlegget, som ble bygget i 2012.


Jeg kommer opprinnelig fra det som ofte kalles for en region som består av ei turist paradis, det vil si Sør-California. Der borte er det helt vanlig for familier som bor i forstedene å ha svømmebasseng i hagen sin. Du ser disse som lyseblå flekker når du flyr inn og ut av byer som San Diego og Los Angeles og titter ned på bakken fra et vindussete.

Jeff McLean har vært bosatt på Bolga i mange år, men kommer opprinnelig fra Sør-California. Foto: privat


Det går kanskje ikke an å sammenlikne, men det slår meg som merkelig at mange middelklasse-familier på hjemplassen min kan se seg råd til å holde svømmebassengene sine i drift året rundt, og det på et sted der strøm til oppvarming er slett ikke billig, men Meløy kommune klarer ikke å finne pengene for å holde alle de tre kommunale svømmebassengene i drift?


Og her er det ikke engang snakk om helårsdrift. Bassenget på Bolga holdes stengt hvert år på sommerstid. Når hundrevis av sommergjester og turister kommer til Bolga. Men de fleste besøkende som kommer hit på sommeren vet ikke at det finnes svømmehall på øya vår - med badstue/sauna og flotte dame- og herregarderobe.
Svømmehallen på Bolga er det jeg liker å kalle for øyas best bevarte hemmelighet, da mange folk kommer hit hver sommer og har aldri satt foten i den.


Etter min mening er det tragisk i seg selv, og særlig når en liten plass som Bolga skal prøve å etablere seg som en turistattraksjon. Svømmebassenget er ett av de få ressursene øya har, og det er ikke bare viktig med tanke på besøkende og turister.
Før pandemien så var Fellesbad og svømmeopplæring ved skolen et par fine tradisjoner som mange Bolgværinger og sin gjester hadde stor glede og nytte av. Det er jo livsviktig å lære å svømme når du bor på ei øy.


Så hva kommer til å skje med svømmebassenget og den flotte svømmehallen på Bolga?


Det gjenstår å se, men et basseng som ble bygget på dugnadsbasis av folket på Bolga fortjener å bli holdt i drift og da gjerne på helårsbasis, slik at flest folk mulig kan ha glede av den.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]

Og det var det jeg tenkte på denne regnfylte lørdag morgen i tidlig mai 2022 her på Bolga.

Dette er et leserinnlegg. 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.