- Det ble mørkt. Stummende mørkt. Hele byen var plutselig usynlig. Trafikken stoppet, folk satt fast i heiser, svingdører beveget seg ikke. Gjesten, Åshild Ursin.

«Fake» eller Fakta!

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
16.09.2018 09:38 - OPPDATERT 16.09.2018 11:38

En god leveregel er at har du ikke noe godt å si om dine medmennesker, så bør du helst tie stille. -.  Men - det ville nok føre til treghet i samtalen i visse sosiale sammenhenger, dersom dette skulle etterleves helt og holdent.

Derfor er det lurt å kjenne litt på stemningen før en avslører i hvilken retning ens egen sympati eller antipati går. Det ville vært svært uheldig, om ikke direkte farlig å havne i feil supportergjeng. Man står da ikke midt blant Vålerengafansen og heier på Lillestrøm. Da ber man om bråk da. Eller er det kanskje nettopp det som er poenget?
Jeg vil ikke gå så nøye inn på opphavsmannen til dette begrepet «fake news». Han vi tenker på har kanskje ikke funnet på det, bare brukt det svært mye. I vårt naboland Sverige florerer det av fake news i sosiale medier nå foran valget, og dette kommer fra høyresiden i svensk politikk. Det sier i hvertfall venstreorienterte riksmedier, og da må det vel være sant. Men hvordan vet de at det er fake og ikke facts? Det kan man jo lure på. Av og til kan det serveres fake news i vårt lille land også. Det er hevet over enhver tvil. Politikere på toppnivå står fram og beskylder hverandre for å lyve, eller som det kan beskrives i litt penere ordelag, -være upresis i formuleringen av faktiske forhold.

Vi lyver for hverandre her på berget også. Jeg løy da jeg sa jeg ikke hadde vasket bilen siden sankthans. Det var ikke sant, selv om den så slik ut, og du løy da du sa du ikke kunne komme for du ventet besøk av din svigermor. Snille løgner, sagt for å komme unna ett eller annet, men likevel usant. Du kunne jo sagt sannheten, at dette selskapet ville kjedet livet av deg, men det ville du ikke, for da hadde du såret meg. Og jeg kunne sagt at jeg vasket bilen forrige dagen, men gjorde en ekstremt dårlig jobb. Det ville vært sant, men da hadde jeg samtidig avslørt meg selv som slurvete, noe som dessverre også kan være sant.
Noen av oss har det med å si ting på direkten. «Per, du lyver, eller – Pål, du gjør en dårlig jobb så jeg må gi deg sparken. Eller du Espen, du har stjålet penger fra kassa for å berike deg selv, Du er både upålitelig og tyvaktig.  Det er sannhet uten omsvøp. Det er visst det som er å kalle en spade for en spade. Det er enkelte mennesker som ikke tar seg bryet med å pakke inn sine utsagn i akseptable ord og vendinger. De er direkte, de er sårende og de er dårlig likt. Men de er ærlige.

Det er noe forfriskende med de utilslørte talemåtene, og de er ikke så lett å misforstå. Og det hender jeg savner litt av den kritiske journalistikken som ikke luller inn alt i en uforståelige begreper slik at en må se reprisen eller lese avsnittene flere ganger for å få tak i innholdet. Det er medias ansvar å ruske opp i ting som ikke virker bra, og da må det gjøres på en slik måte at det ikke kan misforstås. Det er så lett å gjemme seg bak en formulering som kan tolkes på flere måter. Det kan jo hende at budskapet ikke er sant. For det er ikke slik at sannheten alltid forvaltes av den som sitter med makten, selv om det er det vi alle tror. Og media representerer jo nettopp makten fra en eller annen kant.
Et hederlig unntak er lokalpressen som belyser og beskriver uten å ta stilling til det som skjer.
- Lenge leve lokalpressen!

Og så til finalen. Vi har en kvinnelig x-politiker som antakelig blir gjenopptatt både i partiet og regjeringen. Hun har sagt mye rart mot innvandring og mot en mengde saker som går på slikt som kriminalitet, økonomi islam og slike ting

Alle vet hvem. Men det hun sier er jo ikke annet enn hva en mengde nordmenn sier i sine trygge lydtette rom. Mye verre ting skal jeg si dere. Men i offentligheten holder man seg til det politisk korrekte.
La oss holde fast på de gode utsagn, men uten å strø sand på ting som går skjevt i samfunnet vårt. Og for all del, ikke aksepter at nettroll tømmer sin indre kloakk over navngitte personer som en er uenige med, ikke i sosiale medier og ikke i avisspaltene. De fortjener ikke et eneste likes.

Les mer om:

Gjesten