Gapahuken: Elinor Kristiansen i gapahukåpningen. Alle foto: Rolf Hessvik

Flott friluftsanlegg klart for åpning

Skrevet av Rolf Hessvik
12.12.2018 09:09 - OPPDATERT 12.12.2018 10:09

I løpet av høsten er det utført arbeid som gjør det mulig å gå på skøyter på Storgjerdvannet i vintermørket.Inndyr Vel har bygd en Gapahuk og satt opp fire solide lyspåler med LED-lys som vender mot vannet, forteller foreningens leder Elinor Kristiansen.

- Anleggsarbeidet kom i gang i oktober. Det var akkurat på grensen til at det ville bli for kaldt til å støype betong.

Omfattende dugnad Elinor har vært organisator og en aktiv pådriver i arbeidet med prosjektet, men hun har hatt mange gode medhjelpere.

- Det har vært veldig god oppslutning om arbeidet. Jeg har hatt med godt voksne folk som er oppvokst med dugnad, og som kunne tenke seg å ta et nytt tak for å få gjennomført jobben.

Hun er meget godt fornøyd med innsatsen til dugnadsgjengen, ledet av de erfarne snekkerne og elektrikerne har utført, og føyer til:
- Siste påkobling av strøm må gå gjennom et firma, slik at vi får det godkjent.

Gjennomtenkt strømopplegg Lyset rundt vannet er tidsinnstilt. Det blir slått av etter to timer, men kan justeres opp til tolv timers brukstid. Unger som er alene ved vannet kan selv slå på lyset.

- Da må de gå til pålen ved gapahuken som lyser opp parkeringsplassen. Strømskapet som er montert der har nyttige tilleggsfunksjoner. Utvendig finnes en lavt plassert bryter som gjør de yngste i stand til å slå på utkoblet lys igjen. Elektrikeren har også montert en kontakt som gjør det lettvint å koble strøm til et juletre.

Funksjonell gapahuk På benker langs veggene i gapahuken er det plass til ni - ti mennesker. Ildstedet i midten av rommet gir varme til frosne skøyeløpere, men på grill med bord rundt kan det også lages mat.

- Vi har også to doble strømkontakter inne, slik at vi kan koble på vaffelkakejern eller lade en telefon.

Det er tatt hensyn til at gapahuken er åpen mot nordvest.
- Vi har montert utelys også inne i den, for at de skal tåle at det fyker inn vann og snø.

Miljørestriksjoner Fordi Storgjerdvannet ligger i Åsen – Kjeldalen naturreservat setter Fylkesmannens fagfolk strenge grenser for naturinngrep.

- Det finnes sjeldne planter på østsiden av vannet. Derfor var det ikke aktuelt å sette opp lyspåler der.

Det var ikke så enkelt å få anledning til å brøyte bort snø med ATV på det islagte vannet.

- Dugnadsfolkene ble motløse da de så for seg måking av snø for å klargjøre til aktivitet på isen. Heldigvis fikk vi tillatelse da ny søknad med flere begrunnelser ble sendt.

Innspurt utvendig: Roar Kofoed og Elinor Kristiansen.

 Åpning av Storgjerdet aktivitetspark før jul Forut for dugnadsarbeidet i høst har Elinor utført et meget omfattende arbeid både med å søke om tillatelse til å starte prosjektet, og om penger til å få gjennomført det.

Hun husker med glede skøyteaktiviteten hun var med på som ung på Solvikvannet før 1970, og vil gjerne at dagens befolkning får liknende opplevelser.

- Vi i styret for Inndyr Vel satser på å åpne anlegget før jul, og håper på en vinter etter nyttår med stabil frost, slik at det kan bli stor aktivitet på den opplyste isflata.

Les mer om:

Gildeskal