Det er viktig at folk ikke hamstrer medisiner, så vi unngår at lageret på hvert enkelt apotek går tomt, sier apoteker Linda Kristensen. Foto: Hilde Kvammen.

-Folk må ikke hamstre medisiner

Skrevet av Hilde Kvammen
13.03.2020 13:40 - OPPDATERT 13.03.2020 15:42

Køene ble lange på Vitusapotek Meløy i går, etter at regjeringen innførte flere tiltak i forbindelse med utbruddet av koronaviruset.

- Jeg skjønner godt at folk blir engstelige, spesielt de som har underliggende sykdommer fra før. Men det er allikevel viktig at folk ikke hamstrer medisiner, så vi unngår at lageret på hvert enkelt apotek går tomt, sier apoteker Linda Kristensen ved Vitusapotek Meløy. 

Har restriksjoner

Hamstring kan føre til at enkelte kunder ikke får viktige legemidler de har behov for, mens andre får for mye. Dessuten er det slik at hvert enkelt apotek heller ikke kan hamstre inn store mengder legemidler for å ha på eget lager. Hensikten er at hele landet skal ha nok legemidler, og at ingen apoteker skal ha for mye.   
-Derfor er vi nøye med å følge Helfos (Helsedirektoratets ytre etat) restriksjoner på hvor mye medisiner vi har lov til å dele ut til hver enkelt kunde, og det er noe de fleste kundene våre har full forståelse for at vi er nødt til å følge, sier hun. I går ettermiddag var det lange køer på apoteket. Da Kulingen stakk innom i formiddag var det imidlertid få kunder og rolig stemning i lokalene.
- Situasjonen har heldigvis roet seg nå, men det gjenstår å se i ettermiddag hvordan dette utvikler seg, sier apotekeren.


Rasjonering på paracet 


Legemiddelverket ber folk om ikke å hamstre og mener det vil gå utover de svakeste dersom pasienter og pårørende nå løper til apotekene og tar ut medisiner de ikke trenger. Det er allerede meldt om mangel på virkestoffet paracetamol som følge av koronasituasjonen. 
- Det er derfor innført rasjonering på legemiddelet, for å hindre en mangelsituasjon.
Rasjoneringen gjelder salg fra apotek til enkeltpersoner, og betyr at reseptfri paracetamol er begrenset til en pakke på 20 tabletter per kunde både i apotek og butikk. Tiltaket gjelder inntil videre og opphører hvis forsyningssituasjonen blir bedre. 

Kan ta rasjoneringsgrep  


I tillegg vil paracetamol fra «hvit resept» begrenses til 100 tabletter om gangen. Rasjoneringen gjelder ikke personer som har legemiddelet på blå resept. Det kan også bli aktuelt å innføre rasjonering på andre legemidler til bare en pasientgruppe, eller at det bare kan selges en pakke av gangen til hver pasient. Både grossister og apotek kan pålegges restriksjoner på salg og utlevering av bestemte legemidler hvis det er fare for folkehelsen, skriver Legemiddelverket. Legemiddelverket har også fått fullmakt til å forby eksport av legemidler til utlandet. Det er nå lagt ned forbud mot å selge bestemte og kritiske legemidler til utlandet.

Ingen insulinmangel  


Diabetsforbundet melder på sine nettsider om at det ikke er mangel på insulin. 
- Vi har stor forståelse for at mange med diabetes er bekymret og føler på usikkerhet nå, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet i en uttalelse. Han opplyser at forbundet er i dialog med helsemyndighetene og følger saken tett. 
- Vi føler oss trygge på at vi har en god beredskap når det gjelder tilgang på insulin i Norge og at norske myndigheter gjør det som skal til for at vi ikke skal gå tomme, sier han. 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.