Fra vannkraft til Bitcoin?

Man kan se at det planlegges et datasenter i Kilvik i Meløy for utvinning av kryptovaluta.

Der skal brukes strøm, mye strøm. Det skal brukes inntil 100 megawatt. Hvor mye strøm er egentlig et konstant forbruk av 100 MW og hvilke konsekvenser vil et slikt forbruk gi?

Svartisen kraftverk er det største kraftverket nordenfjells og produserer 2,2 TWh i et normalår. Nedbør og tilsig av vann er avgjørende for produksjonen. Et konstant uttak på 100 MW vil utgjøre ca. 40 prosent av produksjonen i et normalår. Det er et ganske enormt strømforbruk som alle vil merke. Vi vil få samme strømpris som Sør-Norge over natta så det vil merkes hardt på lommeboka. Strømmen som produseres er allerede i bruk i dag så noen steder må forbruket reduseres. Man kan frykte at industrien i Glomfjord og på Halsa i første omgang vil komme i fare. Men det vil påvirke hele landsdelen og true alle andre planlagte nyetableringer for eksempel Rana og Narvik.

Det kan nok spares mye i det private forbruket men det er vanskelig å tro at det hjelper noe. Hvis hver husstand bruker 20 000 kilowattimer i året vil 100 MW gi strøm til 43 859 husstander. Man vil ikke oppnå nok med å slå av strømmen hjemme til alle i Bodø. Alle kommunene i Salten må nok mørklegge sine hjem, og kanskje må kommunene i  Ofoten gjøre det samme.

Hva er så kryptovaluta? Det er ganske vanskelig å finne ut hva det egentlig er. Den beste forklaringen jeg har funnet er at det er kapital som ligger ute i skyen men som likevel ikke er der. Det ser ut som et evig pyramidespill som spesielt interesserte kan investere i. Man får også inntrykk av at det er et godt betalingsmiddel innen kriminell aktivitet. Helt sikkert ikke noe som folk flest vil ha nytte av. Jeg kjenner ingen som betaler med Bitcoin i det daglige. Men det kan nok gi en enkelt arbeidsplass eller kanskje to.

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.