Framtia 2008

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
21.10.2018 12:36 - OPPDATERT 21.10.2018 14:36

Muligens kjenner du igjen noen av barna avbildet på side 18 og 19 i Framtia utgave 39 i 2008. Riktignok er de blitt 10 år eldre, men kanskje har de ikke forandret seg til det ugjennkjennelige. Framtias Anfinn Myrvang dro sammen med unger og voksne fra Halsa barnehage ut på bølgan blå for å dra stortorsken. Rammen var ramsalt og autentisk og fartøyet bar navnet Skarsfjord.

«- Oi, no bli da båra. Tøft, men da e ikkje farlig, vi har jo redningsvesta! smiler han bredt, Martin fra Halsa barnehage. Han har dratt lua godt ned over ørene, men hører og ser alt som foregår om bord i «Skarsfjord»
- Det er viktig at ungene får gode opplevelser på havet og rundt det å fiske, sa skipper Asmund Hermansen som kanskje også så en mulig fremtidig fisker i et par av smårollingene som entret dekket denne dagen.

Med fra barnehagen var blant annet Reidun Sørheim, kona til reder Egil Sørheim på Halsa. Hun fortalte at ideen om turen kom fra ektemannen som muligens tenkte langsiktig på rekruttering.

Blar vi videre til neste side dukker et velkjent motiv opp. Bretunga til Svartisen hvilende mot en blå himmel og med Steinar Johansen i forkant. «Pensjonert turistvert» står som overskrift. Steinars familie og foreldre startet tidlig med turistdrift. Allerede i 1967 åpnet en kafé hvor besøkende kunne sitte og nyte kaffe og hjemmebakt kake med breen som et vakkert bakteppe.

Artikkelen til Audun Ursin om de tidligere år med drift ved det som i dag er en betydelig turistattraksjon, er interessant lesing på flere måter. Og viser tydelig at «alt begynner et sted.»
- 1984 var et utrolig år. Vi bygde ferdig privathuset, vi bygde ut fjøset, vi planla og startet bygginga av paviljongen og vi fikk en sønn. Det var også starten på noen fantastiske år. Hadde vi da ant hva vi gikk til, hadde vi aldri begynt, sa Steinar til journalisten i 2008.
Steinar og kona vinket tilsynelatende farvel til turistdriften ved dette veiskillet, men det kan være vanskelig å slutte helt med noe man liker og er engasjert i.
Proff.no kan berette at Steinar fremdeles er med, blant annet er han engasjert i styret til Svartisen Moose AS, distriktets egen elgfarm, hvor han også er største aksjonær.

Og så helt til slutt kaster vi tilbakeblikket til Erling Eiks leder på side to. Det er lett å tenke at han muligens var skikkelig fremsynt som kom med forslag om ei skikkelig turistetablering på Støtt. Erling sammenlignet Støtt med den store fjernsynsuksessen «Himmelblå» og det sammenlignbare stedet Ylvingen. Sitat Erling:
«Turistene tilbys ikke noe annet enn en spasertur rundt på øya eller en handlerunde på butikken. Det er lite kreativt. Hvorfor ikke servere ett fiskemåltid? Inntektspotensialet er rundt 1,3 millioner dersom hver turist legger igjen 100 kroner på Støtt i turistsesongen»
Erling viste til gavepakken fra Hurtigruten som hver sommer satte av rundt 13.000 turister på øya mellom 1. april og 1. oktober.

I 2012 åpnet Støtt Brygge. Brygga er blitt en institusjon langs kysten og omsatte i 2017 for over to millioner, nå uten «gavepakke fra Hurtigruten».

Les mer om:

Glimt-fra-arkivet