den 11. utgaven i start-året 2008 spurte vi meløyfjæringer om hvor i kommunen bompenger burde brukes for å oppnå veiforbedringer. Og fikk interessante svar.

Framtia for 10 år siden

Skrevet av Edmund Ulsnæs
25.03.2018 10:39 - OPPDATERT 25.03.2018 12:39

Meløys nye lokalavis mente debatt var viktig. I den 11. utgaven i start-året 2008 spurte vi meløyfjæringer om hvor i kommunen bompenger burde brukes for å oppnå veiforbedringer. Og fikk interessante svar.

Flere var prinsippielle motstandere av bompenger, men når alternativet for Meløy var null utbygging, da gjorde de fleste et valg. Bortsett fra Ellinor Sjøteig fra Engavågen, som var kommunestyrerepresentant for Fremskrittspartiet.

- Hvis et så rikt land som Norge ikke kan bygge veier uten at vi må betale bompenger, da får vi heller være uten vei! fastslo hun.

Mens Doris Eliassen fra Reipå, hun ønsket seg vei til Meløya og Mesøya, og ville i så fall gjerne betale bompenger.
- Det er mye bedre å bruke penger på vei til øyene i kommunen. Gi først vei til dem som ikke har, sa Doris til Framtia.
Mens Arnstein Jensen i Glomfjord, som på den tiden var daglig leder i Hydro Production Partner – i dag Bilfinger – han ville ha bompengefinansiert strekningen Ørnes-Glomfjord. Og, selv om han innså at det nok lå lengre fram i tid:
- Det er viktig med veiutløsning til Mo i Rana. Det ville bli gode virkninger av å knytte sammen to industrisamfunn, og kunne nå rett ned til E6 og jernbanen, mente Arnstein, som i dag er teknisk sjef i Glomfjord-bedriften Norwegian Crystals.

Hovedoppslaget i denne rett-før-påske-utgaven var imidlertid et møte med Herulf Olsen, som var ‘general’ for vinterfestivalen i Glomfjord. Denne uken hadde den blitt gjennomført for niende gang, og Herulf ofret det meste av fritid til dugnadsinnsats.
- Men for å være helt ærlig så jeg gjerne at enda flere engasjerte seg. Kanskje er vi i hovedkomitéen for lite flinke til å selge dette inn overfor lag og organisasjoner, mente han.
I dag er det Halsa som nyter godt av Herulfs idealisme. Dit har han nemlig flyttet, og er siden i fjor fabrikksjef hos Cargill – tidligere EWOS.

I Framtia’s 11. utgave møtte vi også den svært engasjerte Karl N. Meløysund – den gangen 67 år og fortsatt travelt opptatt med politikk, 10 år etter at han var sentral i etableringen av Kystpartiet – du vet partiet som Steinar Bastesen ble landskjendis ved å representere på Stortinget. I Framtia snakket Karl engasjert om etableringen av Samarbeidslista ved kommunevalget.

Og så, på baksiden av avisen nettopp denne uka intervjuet vi Tone Swensen om jobben hennes som styrer i Glomfjord Barnehage.
- Har du denne jobben om to år? Spurte vår skribent Tormod Anmarkrud.
- Ja, det er jeg sikker på! sa Tone bomsikker.
Men så varte det likevel ikke så veldig lenge. For noen år etter intervjuet flyttet Tone fra både Glomfjord og Norge. Ektemannen Pål Hestad ble nemlig ansatt som Yara-sjef for fabrikkene i Tyskland, etter knapt tre år som sjef i Yara Glomfjord. I dag er familien bosatt i Brüssel.

Les mer om:

Glimt-fra-arkivet