Språkpraksisplass hos Fore Båt og Motorservice ble nøkkelen til det norske arbeidslivet, utdanning og fast jobb for syriske Ahmad Jaafar (28).
- Jeg føler meg heldig, men har også jobbet hardt for dette, sier han takknemlig.
- Jeg har jobbet intenst med å lære meg det norske språket, for gode norskkunnskaper er jo kjempeviktig når man skal inn i arbeidslivet, sier han, på kav nordnorsk.
I starten var avtalen at Jaafar skulle ha praksisplass på slipen to dager i uka. Men snart ble det klart at den ungen mannen hadde stort utbytte og interesse av å være på det mekaniske verkstedet, og tiden ble da doblet til fire dager per uke.
- Jeg så raskt at dette var en nevenyttig kar, med både maritim erfaring og vilje til å lære fort, forteller daglig leder Daniel Kristensen.
- Avtalen med flyktningkontoret har vært positiv for bedriften også. Nå har jeg en stort sett fullt utdannet, og dyktig, industrimekaniker i jobb!

- I tillegg til bilsertifikatet har jeg tatt sveisesertifikat, traverskrankurs, stroppekurs, malekurs og kurs i varmt arbeid, ramser den nye reipåværingen opp.
For jammen har han ikke også flyttet og fått seg leilighet nær arbeidsplassen sin også!
- Jeg skal ta noen flere kurs etterhvert, for det er interessant å lære nye ting, sier han stolt og legger til:
- Jeg trives, miljøet her er veldig godt og jeg føler nesten at vi er som en stor familie!

I løpet av en femårsperiode har Fore Båt og Motorservice som mål å ha 15 ansatte i produksjonen. En økning på fem fra i dag.
- Vil du vurdere å rekruttere flere fra flyktningmiljøet gjennom samme ordning?
- Det utelukker jeg ikke. Nå har vi vært svært heldige med vår mann, men det viktige er å finne ut hvor folk passer inn, og hvilke interesser de har, sier Daniel og smiler mot sin nye kollega.
Med fast og sikker inntekt planlegger den sympatiske og arbeidsomme syreren å kjøpe seg eget hus:
- Jeg trives i Meløy og har funnet arbeidsplassen jeg vil være på!