Statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse sammen med helseministeren og kunnskaps- og integreringsministeren. FOTO: Fredrik Hagen / NTB SCANPIX

Gradvis åpning av samfunnet

Skrevet av Astrid Berbusmel
07.04.2020 16:45 - OPPDATERT 08.04.2020 15:06

Statsminister Erna Solberg opplyste på pressekonferansen i ettermiddag at barnehagene skal åpne igjen 20. april.

Elevene fra første til fjerde trinn kan begynne på skolen igjen 27. april, og da åpner også SFO. Dette er to av de sju tiltakene som ble presentert.

Fra 27. april vil også elever på avsluttende trinn på fagutdanning på videregående skoler få komme i gang med undervisning. Det samme gjelder studenter som skal avslutte sin høyere utdanning.

Bransjestandarder
- Vi må fortsette med de hygienereglene som vi nå har hatt. Det er avgjørende for at vi skal unngå at smittegraden øker igjen, så statsministeren.
Andre tiltak som kommer er oppheving av hytteforbudet fra 20. april. Frisører, de som driver med massasje og annen en-til-en behandling, kan starte opp igjen senest 27. april. De må ha klar en bransjestandard for å hindre smittespredning. Psykologer, fysioterapeuter og kiropraktorer kan også starte opp igjen når tilsvarende bransjestandard er på plass, tidligst 20. april. Forbudet mot kultur- og idrettsarrangementer som ikke kan ivareta kravet om minst to meters avstand, gjelder frem til 15. juni.  

Må forberede seg
- Helse kommer alltid først! Det sa kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby. 
- Dersom åpning av barnehagene og småtrinnet medfører utbrudd av smitte, eller antall smittede øker, kan vi oppleve ny stengning. 
Melby sier at foreldre, barn og ansatte skal være trygge når barnehagene og skolene åpner igjen.
- Vi jobber nå med å utarbeide hvordan smittevern skal være på skolene når de åpner. 
Regjeringen har som mål at alle elever skal komme tilbake til skolen før sommeren.
- Det er ikke sikkert det blir skole hver dag for alle, og det blir i mindre grupper. Men det er viktig for alle å komme tilbake til en mer normal hverdag og det vante miljøet, ikke bare for de minste.

Retningslinjer
Det skal utarbeides retningslinjer for hvor store gruppene kan være. Det blir sannsynligvis faste, små grupper som skal holde sammen. Det vil bli laget en veileder og kompetanseopplegg slik at skoleeier og ansatte får tydelige, konkrete råd om hvordan de skal forholde seg. Det blir unntak for barn i risikogruppene og for barn som lever sammen med familiemedlemmer i risikogruppene, for å minimere risiko for alvorlig sykdom. Disse vil fortsatt få fjernundervisning.

Kampen ikke over
– Kampen mot viruset er ikke vunnet, selv om vi nå ser ut til å ha nådd målet om at hver person i gjennomsnitt ikke smitter flere enn én. Vi må fortsatt belage oss på strenge smitteverntiltak i lang tid. Gjenåpningen av samfunnet skal skje over tid og kontrollert. Dette skal vi klare sammen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

kilde: regjeringen.no

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.