Heim te’ jul

Skrevet av Anne Mette Meidelsen
25.11.2016 13:30 - OPPDATERT 25.11.2016 14:30

I skrivende stund har jeg fire hundre ord tilgjengelig til å mene noe fornuftig til denne spalten. Fire hundre ord og et komplekst nyhetsbilde, hjemme og ute. Ikke før rystelsene etter presidentvalget har lagt seg en smule, skakes vi på nytt i vår lille beskyttede verden. Operasjon «Dark Room» har avslørt handlinger så groteske at vi nesten ikke tør høre om dem, og beslaglagt materiell i en størrelsesorden man ikke har sett maken til i norsk historie. Det er kvalmt og vondt.

Mandag kveld tok skuespiller og arbeiderpartipolitiker Kristoffer Joner et oppgjør med innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs holdninger og asylpolitikk. Bare ved et enkelt Facebook-innlegg, og kanskje litt hjelp fra et reklamebyrå, klarte han å skape et voldsomt engasjement. Tre timer etter at innlegget ble postet hadde Joners budskap over 27.000 likes og 17.000 delinger. Og donasjonene til Norsk organisasjon for asylsøkere strømmer inn.

Det er i realiteten mye jeg kunne skrive om. Mange har kontaktet meg med sin bekymring vedrørende eiendomsskatten som foreslås for Meløy. Vi er så langt en eksklusiv klubb, for av landets 428 kommuner er det bare 63 igjen som ikke har innført eiendomsbeskatning. Kanskje jeg kunne spinne litt rundt dét? Tenkt høyt på i hvilken grad økt skattlegging vil kunne dempe investeringslyst og viljen til nyskaping i den stille fjerding?

Brått kommer tekstmeldinga som river meg vekk fra alle store tanker: - Mamma, jeg gleder meg sånn. Til å komme hjem – til jul! Et par tastetrykk senere er et varmt «mammahjerte» sendt sørover og blikket mitt vendes innover til det som har vært, og det som skal komme. For snart er det jul, og med den kommet et vell av minner strømmende opp i hjernebarken. De setter ikke skylapper for all verdens elendighet, men gir meg en sårt tiltrengt pause fra alle impulsene vi blir bedt om å ta inn over oss.

Jul med familien. Med store barn som i denne høytiden alltid bli små igjen. I alle fall så små at de forventer «same procedure as last year» - med julestrømpe, nissegrøt og alle små duppeditter og dorullnisser som hører med. Pysjbukse, pledd og tre nøtter for askepott. Bursdagsfeiring dagen før dagen (ja, det blir faktisk for nittende gang i år), kaker og familieselskap. Man blir aldri for voksen til å være barn i hjertene på slike dager. Aldri…heldigvis.

Men det var Listhaug, ja. Og eiendomsskatten… tror vi får ta dem senere, du!

Les mer om:

Arkiv Petit