Hjemmekarantene – hva gjør jeg?? Oppdatert!

Skrevet av Astrid Berbusmel
13.03.2020 10:25 - OPPDATERT 13.03.2020 13:52

Hjemmekarantene er for de som har vært på reise utenfor Norden.

FHI har nylig lagt ut denne teksten:

Tidligere råd om karantene etter reise gjelder:

Alle som har vært på reise i land utenfor Norden siden 27. februar 2020 skal være i hjemmekarantene i 14 dager etter hjemkomst.
Nærkontakter til personer som har fått påvist covid-19 skal også være i hjemmekarantene 14 dager.

Foreløpig gjelder ikke rådet om at husstandsmedlemmer til reisende fra land utenfor Norden skal være i hjemmekarantene.

Dette har tilbakevirkende kraft til 27. februar. Har du for eksempel vært på Gran Canaria skal du altså i hjemmekarantene i 14 dager regnet fra den dagen du kom hjem. Dette gjelder også for husstandsmedlemmer. Dette betyr at vi har en del i våre kommuner som er i denne situasjonen.

Hva betyr det?
Jo, du kan gå ut av eget hjem, men du anbefales å unngå nær kontakt med andre. Det betyr å ikke gå på jobb eller skole, unngå reiser og ikke ta offentlig transport, og å unngå andre steder der man lett kommer nær andre. 

Nærkontakter – altså de du bor sammen med, ansees å utgjøre en lav risiko for videre smitte. Det er derfor ikke nødvendig for deg og husstandsmedlemmer å følge spesielle råd for beskyttelse, men husk håndhygiene og andre grunnleggende smitteverntiltak. God håndhygiene er hyppig håndvask med såpe og vann, og anbefales spesielt etter toalettbesøk, før matlaging og før måltider.

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.