- Hver mann burde ha sin egen høne. Og svaret på verdens teiteste spørsmål er selvsagt at høna kom før egget.

Høner i hagen

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
29.04.2018 07:13 - OPPDATERT 29.04.2018 09:13

I muntlig spørretime i Stortinget 10. mars 2004 fikk landbruksminister Lars Sponheim spørsmål om egg fra en bekymret stortingsrepresentant. Påsken sto for døren og representanten fryktet eggemangel. Eggprodusentene i Norge klarte ikke å tilfredsstille behovet til oss eggspisende nordmenn. Vi manglet over 3 millioner egg på grunn av EØS-reglene om holdbarhetskrav. Det var da Sponheim la dette gullegget som fikk Stortingssalen til å bryte ut i latter:

– Ja, jeg kunne kanskje ha svart at hver mann burde ha sin høne, så hadde dette vært løst. Nå er det slik at vi spiser mer egg i påsken, men høna verper stort sett ett egg om dagen, og ikke noe spesielt mer i høytidene. Regjeringen vil i alle fall bidra så godt den kan til at det norske folk får egg til påske.

Om det var landbruksminister Sponheims muntre svar som fikk min elskede til å anskaffe høner vet jeg ikke, men plutselig en dag var lekehuset i hagen okkupert av fem fjærkre. At huset og hele besetningen på dramatisk vis gikk opp i røyk tidlig en julaften noen år senere er en annen historie. Den historien lærte meg at det er visdom i ordtaket om at fem høns kan fort bli til én fjær.

Men jada, vi har fortsatt høner. De bor i et eget hus i hagen hvor gulvet er dekket med spon, så de bor vel egentlig i en sponheim. Huset er på 14,4 kvadratmeter og har en mønehøyde på 2,5 meter og er perfekt tilpasset hønehøyden. De fleste ser nok for seg en flokk hvite høns, men våre høner er av fornemme raser og utgjør et fargerikt og kaklende fellesskap.

Vi har tre høner og en hane av rasen Brahma. Hønene legger lysebrune egg. Så har vi tre Silverudds blå, de legger selvsagt grønne egg og rasen ble før kalt for Isbar. Av rasen Dvergkochin har vi fire individer, to er rødaktig og krøllet, to er grå, og de legger lysebrune egg. To svarte høner og en hane av rasen Maran er også en del av flokken vår. Disse hønene legger fine, mørkebrune egg og er den rasen som legger de mørkeste eggene. Tre av hønene er en rasemiks og en høne er blanding av Silkehøns og Dvergkochin. Silkehøns har ikke vanlige fjær, men kroppen er dekt av noe som minner om pels. De har dessuten fem tær, mens andre raser har fire.
Vi har tidligere hatt andre raser også, inkludert kalkuner, vaktler og marihøner. Kalkunene vi hadde var elendige eggleggere, og det har, i følge min elskede, sammenheng med at de viste seg å være haner. Reven, hønsehauken og hønsemidden er andre blodtørstige mordere eller blodsugende parasitter som påvirker eggproduksjonen. Vi har hatt besøk av alle tre, men de er enten prekevert, ekspedert eller eliminert.

Status i dag er at vi har seksten høner og to haner i kosten, som igjen betyr at vi kan få opptil femten egg på en god dag. Du tenker vel at vi er heldige som er selvforsynt med egg, og det er helt korrekt, men det hadde vært mye billigere og kjøpt eggene på butikken. Å ha høner er en hobby og hobbyer koster. En annen fordel er at vi ikke trenger vekkerklokke, den biffen ordner hanene. Det er bare det at det er veldig sjelden at vi trenger å stå opp klokka fire. Uansett så er jeg veldig enig med Sponheim; hver mann burde ha sin egen høne. Og svaret på verdens teiteste spørsmål er selvsagt at høna kom før egget.

Les mer om:

Gjesten