Foto: Bård Gundersen.

Hva er likheten mellom påskesol og alkohol?

Begge deler har til felles at for mye av det gode øker risikoen for å utvikle kreft. Derfor har vi følgende oppfordring: Husk at hvert glass du lar være å drikke, gjør godt for helsa.

I disse dager pakker mange tursekken og gjør seg klare til en velfortjent påskeferie. De fleste av oss er opplært til å ta med solfaktor for å beskytte oss mot sola, men når det gjelder Baileys-flaska eller rødvinskartongen er vi ikke like bevisste. For mens det er en kjent sak at UV-stråling øker kreftrisikoen, er langt færre klar over at alkohol også gjør det. 

Få i Nordland kjenner til kreftrisiko

Vi får stadig mer kunnskap om sammenhengen mellom alkohol og kreft. Forskningen viser at selv et lavt alkoholforbruk gir økt risiko for å få flere typer kreft, deriblant brystkreft og tarmkreft, som er blant de vanligste kreftformene i Norge. 

Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, at dette er lite kjent i befolkningen. I Nordland er det bare to av ti som kjenner til sammenhengen mellom alkohol og tarmkreft, og kun en av ti som kjenner sammenhengen mellom alkohol og brystkreft. 

Dette er det viktig at flere får vite om. Ikke for at man nødvendigvis skal slutte å drikke, men for at man skal kunne ta de valgene som er best for seg selv. Og så har vi en god nyhet også. 

Hvert glass du lar være å drikke, bidrar til å senke risikoen 

Jo mindre alkohol du drikker, desto lavere blir risikoen for kreft. Det finnes dessverre ingen sikker nedre grense for hvor lite du kan drikke for å unngå kreftrisiko. Og en kan aldri garantere seg mot å få kreft. Noen ganger er livet bare fryktelig urettferdig. Men det finnes krefttilfeller som har sammenheng med livsstilen, og her går det an å gjøre noe selv for å redusere risikoen. En kan for eksempel drikke litt mindre alkohol. 

Så kjære innbygger, vi skriver ikke dette for å ta fra deg gleden ved å drikke en øl i solveggen. Men vi oppfordrer til å bruke alkovett, akkurat som du bruker solvett: alt med måte og i fornuftige mengder. Og så ønsker vi deg riktig god påske! 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.