Hjulskift -Colourbox-Tryg Forsikring

Ikke skift til sommerdekk i helga!

Av pressemelding
07.04.2018 17:30 - OPPDATERT 07.04.2018 09:53

– Du bør vente med å skifte til sommerdekk inntil du er helt sikker på at de gir riktig veigrep. Det er fremdeles fare for kuldegrader, ikke minst om natta, og en veibane med is på morgenen er livsfarlig dersom du kommer kjørende på sommerdekk, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

I Nord-Norge er fristen til å skifte dekk 1. mai. For Sør-Norge er det fremdeles sjanse for snøfall i helgen, ifølge de siste værmeldingene. 

– Man skal sko seg etter forholdene, og så langt er det ingenting som tilsier at forholdene er tilpasset sommerdekk. Jeg anbefaler ihvertfall ingen å skifte dekk i helgen.

Både politi og veimyndighetene pleier i tillegg å utvise skjønn i overgangsfasene, så det er bedre å ha vinterdekkene på inntil man er helt sikker, sier han. 

Man bør i hvert fall følge med på værmeldinger og se situasjonen an. Men det pleier være store variasjoner, ikke minst mellom lavlandet og oppe i fjellet, så man må fremdeles sko seg etter forholdene, sier Brandeggen. 

Han anbefaler også de som kjører piggfrie vinterdekk å ikke vente for lenge med å skifte til sommerdekk når forholdene tillater det. 

– Dette fordi piggfrie vinterdekk har dårligere grep på våt asfalt enn rene sommerdekk. Dette blir selvsagt mer merkbart jo varmere det er i været. Om sommeren har gjerne piggfrie vinterdekk en tendens å bli veldig myke og gi økt risiko for vannplaning og ulykker, sier han.

 Hvert år skjer det flere ulykker i trafikken i forbindelse med omlegging av dekk. Derfor er det svært viktig å etterskru hjulboltene etter vårens dekkskifte– Mange glemmer å etterskru hjulboltene etter å ha kjørt noen kilometer, ellerde har montert hjulene feil. Det kan få katastrofale følger.

Hjulene kan falle av i fart, sier Brandeggen.

Det er også viktig å sjekke mønsterdybden på sommerdekkene. Vegtrafikkloven sier at mønsterdybden skal være minst 1,6 millimeter, men Tryg anbefaler en mønsterdybde på minst det dobbelte.

 – Det er viktig å være godt skodd året rundt, også på sommerføre. En mønsterdybde på 3 millimeter sikrer deg et godt veigrep, sier han.

 

Han oppfordrer dessuten bileierne til å sjekke at de har riktig lufttrykk i dekkene: 

– Feil lufttrykk utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Det skaper ubalanse i bilen og kan gi dårligere styreevne og økt bremselengde. Dette er særlig farlig på glatt asfalt og vinterføre, sier Brandeggen i Tryg Forsikring.

I områder med mye telehiv anbefaler han i tillegg en ekstra grundig sjekk av bilen etter vinteren. Telehiv kan gi store materielle skader, og særlig dekk, felger, for- og bakstilling, fjærer, støtdempere og eksosanlegg er utsatt.