Elisabeth I. A. Erikstad 5 kandidat Gildeskål Arbeiderparti . Foto: privat
Debattinnlegg

JA! til mer kollektivtransport i Gildeskål

Det å bo i sentrale strøk der bussen går hvert 20 minutt må være himmelen på jord. I hvert fall for oss Gildeskålværinger som ikke er så godt unt.


Ja vi har kollektivtilbud her også, men langt fra så ofte som hvert 20. minutt. Er du så «uheldig» og bor på feil sted, ja da er det ikke sikkert du har mulighet å komme deg rundt. 

Bor du langs fv17 har du 3 muligheter hver dag for å komme deg til Bodø. Bussen korresponderer til Inndyr på Skaugvoll, på Kjøpstad korresponderer bussen fra/til Sandhornøy 2 dager i uka. Tilbake fra Bodø er det 3 daglige avganger. Så rutetilbudet mot Bodø langs fv.17 skal jeg ikke si noe om.

Bor man nord i kommunen er det vanskelig å komme seg til kommunesenteret. Du kommer deg til Inndyr med buss som er framme 14:15. Da er det meste stengt.  For å ha fastlege, bankforbindelse, kontakt med f.eks. NAV eller kommune må man altså være avhengig av å enten ha bil selv eller få andre til å kjøre seg.

Etter at eldresenteret ble lagt ned i 2020 så har de som har hatt behov for heldøgns pleie vært nødt til å plasseres på Inndyr. Vel og bra det for Bo- og servicesenteret er bra, MEN hva gjør ektefellen til den som plasseres på Inndyr som til da hadde kunnet gå, sykle etc. på besøk til sin kjære, jo den er avhengig av å ha noen som kan kjøre. Mange har kanskje ikke nær familie i nærheten og er da avhengig av naboer og venner. Men hvorfor skal man legge beslag på mange timer av andres tid istedenfor å ha kollektivtilbud? 

Tidligere hadde de Sør i kommunen en handlebuss som gikk til kommunesenteret en dag i uka, da kunne de handle, ha legetime, besøke familie på sykehjemmet. Denne ble tatt bort. Det er helt unødvendig at det skal være slik, vi må få på plass en rute som gjør det lettere for mennesker i hele kommunen å komme seg til kommunesenteret og hjem igjen.

Vi har også de unge som ønsker å møtes mer. Også her er man avhengig av foreldre som kjører. 

Vi er nødt til å gjøre noe, og vi må gjøre det snart.

For å ta ett eksempel. Vi har ei ferge som går mellom Sund og Sør–Arnøy 6 ganger om dagen, men bussen korresponderer kun med to av disse, det vil si at ungdom som ønsker å besøke venner enten på Inndyr, Sandhornøya eller Arnøyene er avhengige av foreldre som kan kjøre til og hente fra ferga, dette vil vi prøve å gjøre noe med.

Å ha et godt kollektivtilbud er bra for kommunen. Vi har sett etter at bygderuta forsvant, og båten til Bodø ble lagt til Inndyr, at flere har valgt å flytte. Flere har sagt de kunne tenkt seg å flytte til Sandhornøy, men velger å ikke gjøre det på grunn av ugunstige båttider. Dette er synd for vi trenger jo flere innbyggere her. Å ha en lokalbåt vil også gjøre det enklere for mennesker å komme seg rundt i kommunen, både til arbeid og diverse kulturarrangementer slik som da vi hadde lokalbåten før.

Gildeskål Arbeiderparti ønsker derfor:

 

- Å etablere et skysstilbud der taxi ikke er et alternativ

- Å knytte kommunen bedre sammen med kollektivtransport

I den siste budsjettbehandlingen fikk vi fra Gildeskål Arbeiderparti gjennomslag for dette: 
Gildeskål kommune ønsker å bli en pilotkommune for å teste ut alternative kollektivtilbud for distriktene i samarbeid med Nordland Fylkeskommune. Saken følges opp i 2023, og egen sak kommer til politisk behandling.  

I etterkant har vi ikke hørt noe om oppfølging av vedtaket. Vi er langt mer utålmodig på vegne av folk i Gildeskål enn dagens ordfører. Folk i Gildeskål fortjener et bedre tilbud. Og vi lover å stå på hver dag for å få det på plass. 

Elisabeth I. A. Erikstad

5 kandidat 

Gildeskål Arbeiderparti 

 

Debatt
Mediehuset Kulingen AS oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.