Kraftverkssjef Fred-Inge Kristensen foran aggregatet som har surret og gått i 100 år. Foto: Astrid Berbusmel

Jubileum på Fykan

Skrevet av Astrid Berbusmel
10.07.2020 21:00 - OPPDATERT 11.07.2020 12:32

Siden 1920 har det vært produsert strøm i Glomfjord.

8. juli 1920 trykket de på knappen og startet det første aggregatet i ordinær produksjon.

Strøm til industrien
- Det var prøvedrift fra 19. mai samme år, men ordinær drift fra juli. Det første aggregatet den 8. og det andre den 17. juli, forteller kraftverksjef Fred-Inge Kristensen.
Det tredje aggregatet kom i drift i 1922. Strømmen skulle brukes i industrien i Glomfjord. Men også de som bodde i Glomfjord fikk strøm i husene. Planen var å danne et komplett lokalsamfunn basert på vannkraft og storindustri.
- Frem til 1994 produserte vi 25 hertz* strøm. Da ble anlegget bygd om til det som er standard, nemlig 50 hertz.
Omgivelsene i Fykan er storslåtte, og passer bra til den katedrallignende bygningen. Foto: Astrid Berbusmel

Feiring til våren
Glomfjord kraftstasjon har en monumental utforming, nesten katedrallignende, med høye vinduer og tårn. Bygningen er tegnet av arkitekt Olaf Nordhagen som også tegnet Vemork kraftstasjon på Rjukan. 
- Beliggenheten og bygningen passer godt sammen, det er storslått her inne, sier Kristensen.
100-årsjubileet skulle vært feiret til høsten, men er utsatt til slutten av mai 2021.
- Koronaen lagde krøll for oss! Vi ønsker å invitere skoleelever og befolkning til feiring. Skolene skal hit inn og få se hva vi har her, og det planlegges markering med både inviterte gjester og meløyfjerdinger i kulturhuset. Glomfjords industrihistorie er viktig for utviklingen av det samfunnet vi har i Meløy i dag, avslutter kraftverksjefen.

PS…
Sist helg var kraftprisen i Norge for første gang i historien på minus. Forbrukere med spotprisavtaler fikk betalt for å bruke strøm. Årsaken til de historisk lave strømprisene er blant annet mye snø i fjellet, begrenset eksport og sommerferie.

 

* Hertz er enhet for frekvens = 1 svingning per sekund. Enheten har fått sitt navn etter den tyske fysikeren Heinrich Rudolf Hertz, som ga viktige bidrag til vitenskapen om elektromagnetisme.

En hertz er definert som «en svingning (eller hendelse) per sekund». Tilsvarende er 100 Hz «hundre svingninger (hendelser) per sekund», og så videre.

Enheten kan anvendes for enhver periodisk hendelse. Man kan for eksempel si at en klokke tikker med frekvensen 1 Hz.

 

 

 

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.