Gisle Kofoed er en av pådriverne bak fiberutbygging Inndyr-Sund. Nå håper han at folk melder sin interesse, slik at Telenor starter kommersiell utbygging. Foto: Eirik Holdal

Kan starte utbygging av fiber før vinteren: - Det er nå eller aldri

- Toget for å få fiber går nå. Men da er Telenor avhengige av at det er nok folk som har meldt interesse. Det sier Gisle Kofoed som er pådriver for at strekningen Inndyr-Sund skal få fiber.


Gisle er selv bosatt i Stokkbruvika, mellom Inndyr og Sund i Gildeskål kommune, og har siden 2018 jobbet for at strekningen skal få tilgang til fibernettet. Han har gått fra dør til dør, og vært innom om lag 70 husstander.

Tatt tid
Telenor har nylig sagt seg villig til å bygge ut fiber fra Inndyr til Sund kommersielt. Altså en utbygging som ikke krever finansiering fra kommunen. 

Signal har tidligere bygd ut fiber i og rundt Inndyr sentrum, og har siden 2018 sagt at strekningen til Sund er interessant, om det skulle være nok husstander som ønsket fiber.

Men, dette har tatt tid og initiativtakerne på Sund tok kontakt med kommunen for å få hjelp.

- Jeg ble kontaktet av Gisle for de ønsket hjelp fra kommunen. Jeg tok kontakt med Signal, som lurte på om kommunen hadde noen form for infrastruktur på strekningen til fiber. Noe vi har i form av vannrør, forteller ordfører Bjørn Magne Pedersen (H).

Ordføreren fikk selv med seg at Telenor skulle bygge ut fiber i Beiarn kommune, og tok kontakt med selskapet for å høre om mulighetene de hadde i Gildeskål kommune.

- Jeg tok Telenor med fra Beiarn til Inndyr for å vise de strekningen. En strekning de sa skulle være mulig å bygge ut kommersielt, forteller Pedersen.

Viktig for mange
Telenor informerte også om at dette er den eneste strekningen i kommunen som ville kunne bygges ut kommersielt. De andre områdene er Telenor avhengig av finansiell støtte. Noe som trenger politisk behandling før kommunen kan si ja eller nei.

- Arbeidet på strekningen fra Inndyr til Sund kan starte allerede før vinteren, om bare nok personer melder seg. Det er som sagt nå eller kanskje aldri, forteller ordføreren.

Pedersen understreker at for han er det ikke viktig om det er Signal eller Telenor som står for utbyggingen.

- For oss er det viktigste å få fiber. Det er viktig for eldre, næringsdrivende og attraktiviteten boligen har for eventuelle tilflyttere, mener han.

- Om det blir bygd ut fiber til Sund, ligger det et koblingspunkt over til Sandhornøy. Så dette om vi greier å få fiber ut til Sund, vil dette åpne dører for både Sandhornøy og Arnøyene også, informerer Pedersen.

Telenor vil avholde et folkemøte angående utbyggingen, men Gisle tydeliggjør at han kan bistå om det er noe folk lurer på.

- Det er viktig at vi får ei avklaring i løpet av kort tid om hvem som kunne vært interessert. Ta kontakt med meg om det er noe du lurer på eller om du trenger hjelp. 

 

Debatt
Mediehuset Kulingen AS oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.