- Per i dag har vi ingen som har testet positivt på viruset i Gildeskål, sier kommunoverlege Laila Didriksen i Gildeskål. Foto: arkiv.

Kommunelege Laila Didriksen: - Så langt har ingen testet positivt i Gildeskål

Skrevet av Pressemelding
29.03.2020 16:30 - OPPDATERT 23.04.2020 08:46

Kjære alle i Gildeskål! Status i Gildeskål per nå er at vi ikke har noen som er smittet av koronavirus i vår kommune.

Folkehelseinstituttet har satt noen kriterier for hvem som skal testes. Dette er i all hovedsak helsearbeidere med luftveissymptomer og pasienter som blir innlagt i institusjon, enten sykehus eller sykehjem. Man kan også teste noen i risikogruppene som har uttalte symptomer. 

Dette betyr at når vi finner noen med smitte så kommer dette til å være enten hos en pasient vi legger inn på sykehus eller en helsearbeider. Jeg vil gjerne forklare dette slik at det ikke kommer som et sjokk på befolkningen at den første vi finner viser seg å være helsearbeider. Det er en logisk følge av måten vi tester på i Norge enn så lenge. Vi har i helsetjenesten vår tatt høyde for dette, og jobber nå på måter som skal gjøre at færrest mulig må ut i karantene når vi får vårt første smittetilfelle. 
 

Det er flere som sitter rundt omkring og lurer på om de bør testes. Har du spørsmål om dette, så ring oss gjerne, enten på legekontoret eller koronatelefonen som kommunen har opprettet. Men som skrevet over, er kriteriene for test helt klare og vi gjør vurderingene våre ut fra dem. 
 Vi får også en del spørsmål som dreier seg om driften av legekontoret nå. Jeg vil gjerne få sagt at alle som føler behov for kontakt med legekontoret må ringe oss. Vi tar telefonen og vi tar imot alle som trenger hjelp. Kanskje får du beskjed om at legen kommer til å ringe deg, vi har også akkurat så vidt kommet i gang med videokonsultasjoner, og vi tar også imot pasienter på kontoret. Men vi er helt avhengige av at dere ringer oss først, slik at vi får vurdert hva som er den beste måten å hjelpe deg på.

 
 Vi har laget et eget mottak for pasienter med luftveissymptomer. Dette er inne på en egen fløy på sykehjemmet med egen inngang utenfra. Dersom du skal tilsees av lege der kommer du til å få god forklaring på hvor og når du skal møte opp. Lege vil ta imot deg ikledt smittevernutstyr. Du vil få samme gode undersøkelse og behandling som ellers, men vi må ta noen forholdsregler. 
 

Men hovedbudskapet til dere alle er: Ikke nøl med å ring oss. Ikke sitt hjemme og kjenn på plager dere ellers ville kontaktet oss for. Kontakt oss, vi er her og vi hjelper deg. Kanskje vi gjør det på video eller over telefon, men der vi ser at vi er nødt til å få gjort mer ordentlige undersøkelser, setter vi opp vanlige timer. Laboratoriet er også åpent og vi tar også blodprøver som tidligere. 
 Mange synes det er vanskelig nå. Kjenner på ensomhet og savner å være sosiale. Jeg vil oppfordre alle til å ringe en de kjenner og som kan trenge å snakke litt med noen. Snakk om været, snakk om middagsplaner. Hjemme hos oss bruker vi iPad og datamaskin. Hver kveld klokken sju ringer Yme til mormor og så spiller de yatzy. Han kaster på sin side av skjermen, hun på sin. Men de er sammen, på avstand. Slå av et slag yatzy med noen du også. Vi trenger hverandre nå, selv om vi ikke kan møtes. 
 

Til slutt vil jeg bare komme med en takk til alle. For at dere overholder de regler og pålegg som nå er der ute i samfunnet. Takk for at dere holder en meters avstand når dere er på butikken, eller møter andre. Takk for at dere holder dere hjemme når dere er forkjølet og venter med å gå på jobb til en dag etter at dere er blitt friske. Takk for at dere vasker hendene og bruker desinfeksjon der dere kan. Takk for at dere alle sammen gjør så godt dere kan for å hjelpe oss i helsevesenet til å stå støtt i det vi vet ligger foran oss, og for at dere gjør det mulig for oss å hjelpe de som fremover trenger det aller mest. 

Laila Didriksen 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.