Kraftskatteutvalgets innstilling skattlegging av vannkraftverk vil innebære dramatiske kutt i inntektene til kraftkommuner som Meløy kommune.
Utvalget foreslår å øke statens egen skatt og å oppheve de kommunale ordningene. Lovbestemte ordninger som konsesjonskraft og konsesjonsavgift avvikles, samtidig som eiendomsskatten foreslås kraftig redusert ved at produksjonsutstyr, installasjoner og fallrettene skal ut av verdigrunnlaget for eiendomsskatt. - Dette betyr en reduksjon i skatteinntekten for kommunene på mer enn 2/3, sier ordfører Sigurd Stormo i en pressemelding i dag. Ekspertutvalget ble nedsatt etter krav fra kraftbransjen som har bedt om endringer av statens skattelegging. Behovet for endringer er begrunnet i at skatten har hindret fornuftige oppgraderinger av gamle vannkraftverk. Kommunene har støttet kraftbransjen i dette kravet.- Nå foreslår ekspertutvalget heller at statens egne inntekter beholdes og økes, mens kommunenes inntekter blir fjernet. Retten til lokal beskatning har vært et viktig prinsipp i vårt samfunn, og vært avgjørende for at lokalsamfunn og innbyggere har vært positive til store viktige kraftutbygginger. Kraftutbygginger har lagt grunnlaget for bygging av industri i Norge, og gjennom mer enn hundre år skapt store verdier for hele landet. En utvikling hvor vi går bort fra ordningen med lokal beskatningsrett, vil bli en brems i utviklingen av Norge og jobben med å skape nye arbeidsplasser og industri. Omstillingsprogrammet i Meløy som ble opprettet etter REC nedleggelsen har vært på 100 millioner, og er et spleiselag mellom stat, fylkeskommune og Meløy kommune.
- Meløys totale andel på 25 millioner kommer fra kraftinntekter. Dette er et eksempel på hvordan disse inntektene kan brukes for å investere i nye grønne arbeidsplasser, og bidra til å styrke innsatsen i klimapolitikken. Dagens forslag fra ekspertutvalget vil være en katastrofe for Meløy som industri og kraftkommune og tar ikke hensyn til hvor resursene skapes eller naturinngrepene er gjort, sier Stormo.