Meløy bibliotek etablerer nytt tilbud – frøbibliotek. Illustrasjon: meloy.kommune.no

Lån både bøker og frø!

Skrevet av Astrid Berbusmel
30.04.2020 12:36 - OPPDATERT 30.04.2020 20:02

Meløy bibliotek har fått tildelt 12.500 kroner fra Miljømillionen for å komme i gang med et frøbibliotek.

Her kan du låne frø, så dem, og dyrke frem plante i din egen hage. Frø fra disse plantene leveres tilbake til biblioteket. Så kan andre nyte godt av frøene neste sommer.

Lokale planter
Et frøbibliotek er en samling (helst lokale) frø av diverse planter. De oppbevares i små frøposer. Så kan du låne frøposer på biblioteket, tar med hjem og sår frøene i din hage eller hvor som helst du vil. Neste er å pleie det du har sådd, så det vokser fram. Når du etter hvert kan høste frø fra det du har sådd, leverer du noen frø i en frøpose tilbake til Frøbiblioteket. På denne måten kan du bidra til å pleie og dyrke lokale vekster. Ved valg av planter blir det lagt vekt på planter som er spesielt viktige og næringsrike for vårt lokale dyreliv, ikke minst insektene. 

Bibliotekhage
Biblioteket ønsker donasjon av frø fra lokale arter. Har du en plante i hagen eller i nærområdet, så sank noen frø, putt i en pose og lever de til frøbiblioteket. Det er veldig bra om du vet navnet på planten og merker posen godt. Det vil kanskje etableres en egen frøbibliotekhage der noen av frøene får spire og vokse seg store. Så kan du se hvilke planter som finnes i frøform i frøbiblioteket.

 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.