Et stolt øyeblikk for Elea (10), som turte å padle kajakk på friluftsskole i Glomfjord. -Jeg tror du lærer å bli litt tøffere her, pushe grenser på en måte, sier hun. Alle foto: Hilde Kvammen

-Livet er best ute!

-Det føltes som å ha en million sommerfugler i magen, da jeg padlet med kajakk for første gang. Men jeg fikk en veldig god følelse etterpå, sier Elea Asgeirsdatter Endal (10) fra Meløya.


Et mylder av kajakker dupper i høstsola i Solivannet. Elea hopper ut av kajakken.

-Jeg var så redd for å falle ut, men så gikk det jo veldig bra. Det var bare kjempeartig! Å padle med kajakk, det er det artigste jeg har gjort på lenge, sier hun glad.

Båltenning På land sitter Aliyah Ytresand (10) fra Glomfjord.
-Den beste turen jeg har vært på noen gang, det må være i dag det! Utbryter hun.

Artig å løse oppgaver sammen. F.v Elea Asgeirsdatter Endal (10) fra Meløya, Aliyah Ytresand (10) fra Glomfjord og Noah Grimstad (11) fra Glomfjord.

Hun er en av 17 barn mellom 10 og 13 år som har brukt tre dager av høstferien sin på friluftsskole i Glomfjord. I dag er det polar-guide Rune Krogh som er instruktør, pluss Anette Myrvang som driver firmaet Finne Ut. Den første dagen hadde de også kurs i orientering med Rune Strømsvik fra Meløy orientering.

Sammen med Elea og Noah Grimstad (11) har Aliyah fått i oppgave å tenne bål til lunsjen. De har fått en liten eske med tennbriketter og fyrstikker. Nå må de ut og finne ved.

Isak Pedersen (10) fra Sandhornøya synes det artigste på friluftsskolen er å bade.

-Vi har fått gjøre så masse rart. Vi har lært å sette opp telt, finne fram med kart og kompass, padlet i kajakk, badet i våtdrakt og nå skal vi tenne bål. Kjempeartig! sier Aliyah.
- Hvordan føles det å lære så mye på så kort tid? Lurer Framtia på.
-Det føles som å bli født på ny… Eller, det er akkurat som å starte livet, eller turlivet om du vil, på nytt. Skjønner du?

Artig på tur På brygga står Isak Pedersen (10) og hakker tenner. Det drypper fra den røde våtdrakta hans.
-Brrr! Det var kaldt, men sykt gøy, sier han, og rister håret så vannet spruter.

Instruktør Rune Krogh, Simen Aleksander Kaino Johansen (9) fra Våtvika og Alexandra Breckan (10) fra Ørnes tenner bål.

De fire barna skulle gjerne vært mer på tur.
-Ja, kanskje blir det litt mye dataspill, sier Isak. Aliyah er enig.

-Jeg har grense på en time data daglig, men så blir det mye TV.
Nå håper Aliyah hun kan dra på flere turer.
-Jeg vet vi har et gammelt telt i skapet hjemme. Nå har jeg lyst til å ta med meg mamma og pappa på overnattingstur i skogen, sier hun.

Proffe instruktører Instruktør Rune er godt fornøyd med oppmøtet. Påmeldingsgrensen var på 20 barn. Med 17 påmeldte har bare tre plasser stått ledig.

-Det er nytt for meg å være instruktør for så små barn. Det er veldig gøy. Her møter jeg unger som kanskje ikke har mye kjennskap til friluftsliv fra før, men så viser det seg at de virkelig elsker det. Alle barn trenger å være ute. Målet mitt er å engasjere så mange som mulig, sier Rune.

Alexandra henger opp hengekøyer i skogen.

En som synes det er veldig kult å møte Rune Krogh, er Alexandra. Nå har hun satt opp hengekøyer i skogen.
-Rune er jo helproff. Han er veldig flink. Det er artig at han har vært på Nordpolen, og at han kommer hit for å lære oss opp. Det er nok litt varmere her, smiler hun lurt.

Viktig å mestre

Alexandra har vært på mange fjellturer med mamma og pappa på Glomfjellet. Det blir mest fjelltrimposter og turer på ski. Hun gikk tolv fjelltrimposter allerede som sjuåring.

-Jeg har lyst til å dra på mange turer fremover. Fordelen med å være med her, er at jeg har lært masse om friluftsliv som jeg ikke kunne fra før, sier hun.

Elea sitter i vedbua og spikker. – Jeg har lyst til å dra på mange turer framover, sier hun.

-Er det alltid artig å være på tur da? spør Framtia.
-Nei, det er ikke alltid like gøy. Den lengste turen jeg har gått var en fjelltur på 5- 6 timer med mamma og pappa på Glomfjellet. Det føltes som en evighet! Det er typisk foreldre å si at nå er det ikke langt igjen, men så vet du at det ikke er sant. De gjør det bare for å være snille da. Men så kom vi jo fram til slutt, og det føltes fantastisk, sier hun.

Pusher grenser I vedbua er Elea allerede i full gang med å spikke grillpinner til lunsjen.

-Jeg tror du lærer å bli litt tøffere her, pushe grenser på en måte. Det tror jeg bare er sunt, sier hun.

Stor stas med kajakkpadling. Tv. Albert Frøskeland og instruktør Rune Krogh.

Etter lunsjen skal en ny gruppe ut på vannet. En av dem er Albert Frøskeland fra Glomfjord. Rune geleider Albert sakte ut på vannet. Etter en stund kan han flyte helt selv.

Les mer om:

Sport-og-kultur