Bernt Ulriksen fra Glomfjord er en av dem som har benyttet seg mye av trappa. Han gikk over 365 turer opp Fykantrappa i 2018. Foto: arkiv.

Mål om 365 turer

I januar bestemte Bernt Ulriksen (48) seg for å gå Fykantrappa 365 ganger i år. – Mange mener sikkert jeg er gal, men jeg synes det er artig å sette meg litt høye mål og se om jeg kan nå dem!


Bernt tar av seg capsen og puster ut. Nå er han på vei opp på tur nr. 329. Under seg har han spektakulær utsikt mot Statkraft og Glomfjorden.
- Motivasjonen min har vært å komme i bedre form og å komme meg ut hver dag. Turen opp er blitt en del av dagens ritual. Nå føler jeg at dagen ikke er komplett uten å gå Fykantrappa, sier han.

Daglig rutine Til daglig jobber han som vedlikeholdssjef på syrefabrikken på Yara. Hver dag etter jobb er han her- i trappene på vei opp til toppen. På en gjennomsnittlig dag bruker han tretten og et halvt minutt på turen. Etter å ha klatret de 1129 trappetrinnene til topps smaker det ekstra godt med en pause.

- Jeg kunne sikkert valgt andre turmål også, men her får jeg veldig bra trening på kort tid. Jeg blir aldri lei utsikten på toppen. Trappene her går jo rett til himmels! utbryter Bernt.
- Vil du si at du er født med unormalt høyt konkurranseinstinkt? spør Framtia.

- Haha! Jeg er nok en type som blir veldig ivrig når jeg først begynner med noe. I en periode var jeg med i en konkurranse hvor folk som svømte 10.000 meter var med i trekning av en sydentur. Jeg skrev meg på, og svømte 120. 000 meter på de tre månedene konkurransen varte. Samme med det her- alt begynte som en tåpelig ide, sier han og ler.

Bra trening Bernt merker godt at formen har blitt bedre det siste året.
- For min del, og sikkert for de fleste andre også, er det tyngst å begynne å trene i starten. Alt blir en vane. Jeg har aldri trent vektløfting eller løping systematisk, men jeg har alltid vært mye i aktivitet både på jakt, fjellturer og på ski. Nå merker jeg at jeg går turen mye fortere enn jeg gjorde i januar, sier han.

Jeg kunne sikkert valgt andre turmål også, men her får jeg veldig bra trening på kort tid. Jeg blir aldri lei utsikten på toppen. Trappene her går jo rett til himmels! utbryter Bernt.

For Bernt er det å være ute også en form for avkobling fra jobb.
- Min store interesse har alltid vært friluftsliv og jakt. Oftest blir det en ukentlig tur i Glomfjellet. Jeg går mye sammen med andre, men liker også å gå alene med mine egne tanker. Det synes jeg er fint. Det føles godt å komme seg rett ut etter jobb. Her er det stille, og det synes jeg er deilig.

Varierende dager Siden Bernt av og til har vært bortreist på jobbreiser og ferier, har han i blant måttet gå flere turer på én dag.
- Det er klart at det er vanskelig å være på samme plass 365 dager i året, men jeg skal klare å nå målet mitt!

Hjemme har Bernt loggført alle turene på dato og tid. Den beste tiden hans er på 11, 32, mens den lengste tok 56. minutter i tung snø om vinteren. Har det vært glatt, har han brukt brodder.
- Det er ofte mørkt og kaldt om vinteren, men med riktig bekledning går det bra. Jeg har hatt mange tunge turer på vinteren på grunn av mye snø. I Meløy kan du ikke være avhengig av fint vær for å være ute, for da blir det sjelden eller aldri, sier han.

Bernt forteller at han har fått et par tilbakemeldinger fra folk som synes at det han gjør er sprøtt, mens andre synes det er sprekt og spenstig.
- Kompisene mine synes nok jeg er litt smårar når jeg går rett fra jakt og opp Fykantrappa på en og samme dag, sier han og smiler.

 Hjemtur Etter å ha fullført de 300 høydemeterne til topps, jogger Bernt rolig ned igjen. I dag har han fullført tiden som vanlig, på tretten og et halvt minutt.
- Du sliter ikke med dørstokkmila i blant?
- Dørstokkmila er ikke så tung for min del. Jeg har aldri likt å sitte i ro, alltid trivdes best ute. Å være på tur er det jeg elsker aller mest. Jeg har aldri vært typen som går på treningssenter for å trene fast. Fordelen med å gå Fykantrappa er at jeg slår to fluer i en smekk- her får jeg både mye bra trening og frisk luft på en gang, sier han.

Les mer om:

Sport-og-kultur