NORSARS kart over registrerte jordskjelv det siste året, viser at Rødøy, Meløy og Gildeskål er blant de mest utsatte stedene i landet. Privat

Mange jordskjelv

Skrevet av Rune Meosli
21.01.2019 11:30 - OPPDATERT 31.01.2019 09:46

I løpet av helga har det blitt registrert flere jordskjelv i regionen, som har skaket opp folk. Ekspertene kaller det for en ‘sverm’ av jordskjelv.

Fem registreringer
- Vi har registrert en god del skjelv i regionen den siste uka. Vi har flere registreringer på styrker rundt 2,5 som merkes godt av folk, sier han.
Siden 16. januar har de fem registreringer med styrke over 2,5, hvor tre av dem kom på søndag 20. januar, henholdsvis kl. 04.55, 15.12 og 16.02.

- Er det vanlig med så mange registreringer over så kort tid?
- Området fra Rødøy til Gildeskål er et av landets mest jordskjelvaktive områder, og slike svermer av jordskjelv har vi hatt tidligere også. Men svermer med tilsvarene styrke må vi vel tilbake til 70-80-tallet for å finne, sier Kværna.

Seismolog Tormod Kværna ved NORSAR. Foto: NORSAR
Økt styrke og hyppighet
- Er slike svermer et forvarsel om flere eller større skjelv i området?
- Det er ikke uvanlig med mange skjelv i dette området, men styrken og hyppigheten de siste dagene KAN være et forvarsel om mer. Men dette er veldig vanskelig å si noe sikkert om, sier Kværna.

NORSAR har ikke rukket manuell gjennomgang av alle registreringene ennå, men på sine nettsider kan man se at det har vært skjelv med senter i Øresvik i Rødøy, på Støtt i Meløy og i Laksådalsvatnet i Gildeskål i løpet av de siste dagene.

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.