Sandra Tønne, Nordland Arbeiderpartis 3. kandidat Fylkestinget
Debattinnlegg

Mer til barnefamiliene

Mange familier har de siste årene fått kjenne på den galopperende prisveksten. Da kommer det godt med for de fleste at regjeringen har tatt viktige grep for å gi barnefamiliene mer å rutte med, og å inkludere flere barn inn i fellesskapet på SFO og i barnehagen.


Fra 1. august ble maksprisen i barnehagen redusert og barnehage ble gratis for barn nr. 3 i hele landet, i en tid der alle andre kostnader øker. I kroner sparer en barnefamilie 3 465 kroner i året med reduksjonen i maksprisen, sammenlignet med maksprisen under høyreregjeringen. Gratis barnehage for det tredje barnet kan spare familien for inntil 24 000 kroner i året. Satsingen gir småbarnsforeldre store økonomiske lettelser.

Alle skal ha like gode muligheter til å skape seg et godt liv uansett hvor i landet man bor, og hvilken bakgrunn foreldrene har. I dagens samfunn spiller barnehager en viktig roller når det kommer til å gi barna en trygg og god oppvekst. Barnehagene har en viktig rolle i likestillingsarbeidet og de bidrar til å opprettholde høy deltakelse i arbeidslivet. Barnehagene er viktige for integrering og for å få innvandrere inn i arbeidslivet, og de bidrar til at spesielt de mest sårbare barna klarer seg bedre på skolen og etterhvert i arbeidslivet. Vi vet at samfunnet vinner på at mange barn går i barnehagen.

Under Solberg-regjeringen ble barnehageprisen økt med 369 kroner i måneden, 4059 kroner i året og 20 295 kroner for et femårig barnehageløp. Under Støre-regjeringen har barnehageprisen totalt blitt redusert med 578 kroner i måneden, 6358 kroner i året og 31 790 kroner for et femårig barnehageløp. Dette viser at det betyr noe hvem som styrer.

Fra 1. august ble det også innført gratis kjernetid i SFO for alle andreklassinger, slik vi allerede har fått på plass for førsteklassinger. Det betyr at alle andreklassinger får 12 timer gratis SFO i uken, og for de som har heltidsplass reduseres månedsprisen. Dette kan spare en barnefamilie for inntil 20 000 kroner i året. I Nordland er det ca 5000 barn, i 1. og 2. klasse, som får gratis kjernetid på SFO. For noen familier er gratis kjernetid på SFO helt nødvendig for å få endene til å møtes i en ellers økonomisk trang hverdag. Med disse grepene sikrer regjeringen at flere barn får muligheten til å gå på SFO.

Barna er fremtiden vår, og de fortjener å få muligheten til å bli inkludert i fellesskapet. Til å lære seg lek med jevnaldrende i barnehagen og henge med klassekamerater på SFO etter skoletid. Hvert barn som får delta i fellesskapet her i Nordland er en seier for oss, men vi er ikke fornøyde før alle har råd til å delta.  

I tøffe tider trenger vi fellesskapet mer enn noen gang. Vi skal stille opp for hverandre og for barna våre. Det viktigste i livet er også det viktigste i politikken, og derfor prioriterer Arbeiderpartiet barn og unge.  Når vi yter etter evne og får etter behov vil flere få mulighet til å leve gode liv uten økonomiske bekymringer.

Det betyr noe hvem som styrer, for vi får til mer sammen enn hver for oss.  

 

Sandra Tønne

Nordland Arbeiderpartis 3. kandidat Fylkestinget

 

Debatt
Mediehuset Kulingen AS oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.