- Dermed tar jeg gledene på forskudd og gleder meg allerede til neste flyreise og ser fram til å bli møtt i dodøra av ABBA´s velklingende hit ”I love you, I do, I do, I do, I do, I do”.

Når taushet er tull

Skrevet av Ingunn Annie Dahle
17.06.2018 09:08 - OPPDATERT 17.06.2018 11:08

Jeg er av og til ute og reiser og noen ganger reiser jeg langt. Da er det naturlig, eller i hvert fall vanlig, å reise med fly. Selve flyturen går veldig fort, cirka ti ganger raskere enn å kjøre bil, det vil si en reisehastighet på omtrent 800 km/t. Reisen før du har funnet setet på flyet er en mer langdryg affære. Først må du komme deg til flyplassen. I mitt tilfelle tar det halvannen time. Så må man være på flyplassen minst en time før avgang. Skal du utenlands må du kanskje være der to timer før. Dette fordi både kroppen din og bagasjen din må obduseres, scannes og røntgenbehandles før ombordstigning.

Jeg vet ikke om jeg er spesielt nervøs av meg, men både før jeg går om bord og etter at jeg er gått av flyet, må jeg avlegge toalettet et besøk. Og her er jeg ved kjernen i dette innlegget; Hvorfor er det så dørgende stille på flyplassenes toaletter? Når kroppen skal kvitte seg med de daglige avfallsprodukter er det gjerne akkompagnert av diverse lyder. Disse lydene syns jeg tilhører den private sfære og det er med liten entusiasme at jeg deler disse lydene med mine medbrødre.

Uansett rase, kjønn, religiøs eller politisk oppfatning produserer de fleste av oss tilnærmet de samme lydene når man gjør det man gjør inne på et toalettrom. Likevel kan det tendere til det pinlige eller flaue når kroppens behov for å utligne trykket i tarm, blære og ører etter en nedstigning fra tretti tusen fots høyde blir til en uønsket forestilling for et tilfeldig publikum i et lokale som er så taust at du kan høre den siste dråpen falle. Hvorfor er det slik? Hvorfor overdøves ikke lyd og lukt av heftig musikk? Om det er rap, pop, rock, hip eller DDE et uviktig, bare det er lyd nok til å kamuflere do-lyder. Tenk så deilig det kunne vært å sette seg på ringen og bare åpne alle sluser mens Rune Rudberg overdøver kloakken med ”Ut mot havet”.

På en kafé eller i en butikk på et kjøpesenter må man gjerne heve stemmen og skru opp høreapparatet for prate sammen, fordi høyttalere spyr ut musikk. Hvorfor er det ikke like naturlig med musikk på et offentlig do. Dette burde være så viktig at regjeringen ved miljø- og septikministeren burde tatt grep. Når det lot seg gjøre å forby røyking på offentlige steder burde det jammen være en smal sak å forby stillhet på offentlige toaletter. Og hvis dette skulle medføre kostnader for Avinor har vel finansministeren myndighet til å innføre doseteavgift får å få dette på plass på dass.
Jeg har registrert at på fjernsynets nyhetssendinger fra NRK og  TV2 spilles det musikk i bakgrunnen når hovedoppslagene averteres. Denne musikken er så forstyrrende at mine 59 år gamle ører ikke makter å oppfatte hva som sies. Dette sier meg at musikk er en perfekt støykilde til å eliminere ekle lyder. Jeg antar at Framtia leses av folk som har ansvar og myndighet over flyplassenes toaletter, eller ”lufthavner” som jeg kaller dem.

Dermed tar jeg gledene på forskudd og gleder meg allerede til neste flyreise og ser fram til å bli møtt i dodøra av ABBA´s velklingende hit ”I love you,
I do, I do, I do, I do, I do”.

Les mer om:

Gjesten