- Vi er godt forberedt, sier fabrikksjef ved Yara Glomfjord Øyvind Jenssen. Alle foto: Ny Næring AS.

Næringslivet omstiller seg

Skrevet av Hilde Kvammen
25.03.2020 15:00 - OPPDATERT 27.03.2020 14:03

Næringslivet i vår region legger også om rutinene i driften som følge av koronasituasjonen. – Vi er godt forberedt, sier fabrikksjef ved Yara Glomfjord Øyvind Jenssen.

Koronaviruset betyr omstillinger i storbedriften Yara Glomfjord som i dag har 170 fast ansatte og 17 lærlinger. 

Har satt inn tiltak  
- Vi er godt forberedt, og har innført en rekke tiltak både når det gjelder hjemmekontor, hygienetiltak med ekstra vasking av fellesarealer, avlåsing mellom de ulike avdelingene for å minske smitterisikoen og mest mulig hjemmekontor for de som arbeider i administrasjonen, sier Jenssen som berømmer de ansatte for å holde hjulene i gang i en krevende situasjon. 
- De ansatte legger ned en fantastisk innsats, og jeg må bare berømme dem som er på jobb for å finne gode løsninger og klare å holde fabrikken i gang. Det setter jeg veldig stor pris på.  

Legger planer 
Bemanningssituasjonen fremover er også noe ledelsen har brukt mye tid på. 
- Det er selvfølgelig slik at vi forbereder oss på ulike scenarier fremover. Det er klart at det er noe som tar mye tid. Vi har planer for hvordan vi kan flytte på ansatte innad i fabrikken dersom andre blir syke. Vi ser også på muligheten for om vi eventuelt kan ta inn ferdigopplærte vikarer ved behov og bemanne opp staben for å ha flere å spille på, forteller Jenssen. Fabrikken må også ta forholdsregler når det gjelder varelevering. 
- Vi har stengt av havna, slik at båtpersonell ikke kan gå i land. Våre folk må om bord i båtene for å gjennomføre båtinspeksjoner før de kjører varene til oss. Her har vi innført veldig klare regler når det gjelder verneutstyr og avstand til mannskapet. Det samme gjelder tiltak for å håndtere biltransport. Det holdes avstand til sjåførene for å unngå smittefare. Ellers har vi ikke hatt noen problemer med å få inn råvarer, avslutter Jenssen.

Innfører beredskapsplan på Cargill 

Cargills fabrikk på Halsa har stengt av fabrikkområdet og iverksatt en beredskapsplan i forbindelse med koronasituasjonen. 
- Vi i administrasjonen forsøker å jobbe fra hjemmekontor så mye som mulig og har møter via Skype. De som jobber i produksjonen holder god avstand til hverandre for å unngå smitte. I tillegg har vi innført strenge retningslinjer på skiftavløsning, med så få ansatte som mulig til stede på skiftavløsermøtene, sier fabrikksjef Herulf Olsen.

Fabrikken på Halsa har i dag 51 ansatte og rundt 8-10 kontraktører innom sporadisk som jobber på ulike prosjekter. 90 prosent av råstoffet til fabrikken leveres via båt. Resten kommer med lastebil. 
 - Vi har innført et strengt regime i forhold til båtfolk. Etter retningslinjer fra politimesteren i Nordland har ikke båtmannskapet landlov.  Dette går greit, prøver av råstoff tas på land. Det samme regimet gjelder på sjåfører. Vi ønsker ingen fysisk kontakt. Teknikken i dag hjelper oss med å holde avstand. Det kommer godt med i disse tider, mener Herulf.

- Vi har innført et strengt regime i forhold til båtfolk, forteller Cargill-sjef Herulf Olsen.

Nye tider i Svartisen VVS 
Koronakrisen rammer både små og store bedrifter. Også rørleggerfirmaet Svartisen VVS på Halsa som er en relativt liten bedrift med 5 ansatte. 

- Så langt har vi vel jobber for et par hundre tusen som er flyttet om og utsatt. Vi har vesentlig mindre henvendelser, men har enda litt å gjøre og jobber som normalt, sier daglig leder Stig Einar Mork. 

- Blir du bekymret slik som situasjonen har utviklet seg? 
- Det er klart at uroen ligger der, men foreløpig er jeg ikke så veldig bekymret. Vi jobber som normalt, og de ansatte legger ned en fantastisk jobb hver eneste dag for å holde driften i gang. 
Bedriften er nøye med å kontakte alle kunder i forkant av alle avtaler.  
- Vi spør på forhånd alle våre kunder om de vil ha besøk av oss. Noen ønsker å booke om timen. Andre er i karantene. Da tilbyr vi å utsette timen.
Svartisen VVS har også kartlagt tiltak i forhold til hygiene. 
- Vi har økt anbefalt avstand på en meter til to meter til andre når vi er ute på oppdrag. Ellers er vi nøye med håndhygiene og den biten. 

Debatt
Kulingen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.