Åpnet vinduet på nytt

Skrevet av Astrid Berbusmel, Foto: Edmund Ulsnæs
24.05.2019 11:00

Hugo var aldri i tvil – da tilbudet om å returnere til Selstadvinduet kom, takket han ja!

Etter noen år som selvstendig næringsdrivende, er Hugo tilbake innenfor vinduene på Selstad.
– Det er her jeg vil være, og jeg er stolt av å være ansatt i Selstadvinduet!
Stabil arbeidskraft er viktig for alle bedrifter, og Hugo Ketil Lundbakk er stabil! Det er nesten 25 år siden han satt sine føtter i verneskoene og startet arbeidslivet på det som den gang het Selstad Snekkeribedrift.
– Det å forsøke seg som sin egen sjef var nyttig, men fast jobb har sine fordeler, det gir mer forutsigbarhet både med arbeidstid, arbeidsmengde og inntekt.
Og at det ble nettopp Selstadvinduet igjen var heller ikke et vanskelig valg.


- Husbygging var ikke noe for meg, og da jeg fikk være utplassert her det siste året på grunnskolen, kjente jeg at møbelsnekkerlinja kunne være det rette valget.
Hugo Lundbakk

 

Tidlig veivalg
Hugo flyttet til Reipå fra Saltdal som 7-åring, vokste opp i søskenflokk på fem. Med en far som er snekker, inspirerte dette Hugo i yrkesvalget.
– Det var uaktuelt for meg å velge et yrke som medførte stillesittende kontorarbeid. Husbygging var ikke noe for meg, og da jeg fikk være utplassert her det siste året på grunnskolen, kjente jeg at møbelsnekkerlinja kunne være det rette valget.
Etter ett år på videregående skole i Saltdal og to år på møbelsnekkerlinja i Narvik, fikk han lærlingekontrakt på Selstad. I 1997 tok han fagbrev som maskinsnekker. Deretter ble det fast jobb i bedriften som produserer vinduer og dører, noe han ikke har angret på, for siden har han vært der – nesten hele tiden.

Det er god tone og godt miljø på Selstadvinduet. Hugo og eier Tord i hyggelig prat.

Gikk solo
Hugo valgte i 2012 å forsøke seg med eget firma. Han påtok seg oppussings-oppdrag, blant annet var bytting av vinduer noe av det han gjorde mye av.
– Alle vinduene kom herfra, og Tord var stadig på meg og ønsket meg tilbake.
Høsten 2018 var Hugo på plass blant treverk og glass på Selstadvinduet igjen. Kaffetrakteren startes opp i god tid før snekker-maskinene, og da møtes Hugo, eier Tord og andre morgenfugler for å løse verdensproblemer og planlegge dagens program.
- Vi har et veldig godt miljø og en god tone her, forteller Hugo, som fremdeles har noen oppdrag i sitt eget firma. Blant annet monterer han kjøkken og bytter ett og annet vindu for kunder i nærområdet.

Fagkompetanse viktig
Hugo liker å ha det travelt, og det er det ofte i murbygningen på Selstad. Spesielt byr vår og sommer på hektiske dager og uker.
- Når lyset og våren kommer er det mange som blir inspirert til oppussing. Da kommer de med bestillinger, og de vil selvsagt ha det kjapt.
Hugo og de andre fagarbeiderne setter sin ære i at alle oppdrag blir utført med fagkompetanse og nøyaktighet. Han forteller at selv om maskinene og selve jobben stort sett er de samme nå som for 20 år siden, har sluttproduktet blitt videreutviklet i løpet av årene.
– Annet treverk og glass gjør vinduene mer holdbare nå enn tidligere.

Kundefokus
Arbeidet som dør- og vindusprodusent er variert.
– Vi lager vinduer etter kundens behov og ønsker, alle slags mål og i ulike fasonger, så arbeidsdagene blir sjelden like.
Enkeltkunder med sine spesielle behov gjør at noen oppdrag er mer utfordrende enn andre. Både skrå og åttekantede vinduer skapes av hender og maskiner som jobber sammen. Uansett står kravet om kvalitet fremst i filosofien til bedriften, et Selstad-vindu skal vare i mange år! Rana-hytta er den største kunden, det produserer tusenvis av vinduer i året til hytter og hus som føres opp i hele landet.

Eks-keeper
Hugo har også et sterkt forhold til idrett, og spesielt fotball. I mange år var han keeper i Nordre Meløy Fotballklubb, i dag Meløy fotballklubb. Men etter hvert som årene gikk måtte han velge bort denne hobbyen – kroppen sa i fra at nok var nok!
- Nå går det mest i trimturer i skog og mark rundt omkring i nærområdet.
Så går fin-snekkeren Hugo tilbake til produksjonslokalet, kanskje for å lage et åttekantet vindu?


Hugo Ketil Lundbakk (44)
Kom til Reipå som sjuåring, foreldre er Torbjørn og Elin, vokste opp sammen med storesøster Cecilia og småbrødrene Ronald, Kim og Asle. Etter grunnskolen 3 år på videregående derav 2 år på møbelsnekkerlinja i Narvik. Lærling på Selstad Snekkeribedrift og fast ansatt der siden 1997. Startet i 2012 eget firma, og er nå tilbake igjen på Selstadvinduet. Bor på Ørnes, forlovet og samboer med Aina. Hugo har barna Simen (22), Henriette (19) og Ketil (12).