I høst skal fritidsbåt-flåten i Reipå Havn flyttes hit, nær sentrum av tettstedet. Anleggsmaskinene fra Frank Robert Svendsgård (t.h.) og Reipå Knuseri har vært i gang siden begynnelsen av denne måneden, og båtforening-leder Karl Erik Hansen gleder seg stort.

Båt-innflytting i sommer

Skrevet av Edmund Ulsnæs
04.05.2019 11:00

Med april kom også en viktig anleggsstart for det som skal gi viktig forbedring i fiskerihavna på Reipå. Svendsgård & Co. er i gang med byggingen av den nye fritidshavna.

- Jeg setter 4-5 mann på dette arbeidet, og selve molokroppen skal nok være bra ferdig i løpet av mai, antyder Frank Robert Svendsgård.

 

 

 

 

 

 

Godt i gang
Som du skjønner av bildene: det er full gass for ny fritidshavn på Reipå. Frank Robert’s Reipå Eiendom AS signerte kontrakten med Reipå Båtforening tidligere denne måneden, og begynte anleggsarbeidet umiddelbart. Ved munningen av Reipåga, rett vest for Fore kirke. 20-30.000 kubikk steinmasser skal bli til 130 x 100 meter molo, og i tillegg til nær 80 båtplasser planlegges en rekke sjøhus på moloen og på land.
- Båtforeningen skal kunne legge ut flytebryggene sine i sommer. Selve moloen må plastres og pyntes, så dét arbeidet fortsetter utover neste år, opplyser eiendomsutvikleren – han er også daglig leder og eier av Reipå Knuseri, som nå gjør jobben.

- Jeg har hatt interessenter på å kjøpe hele sjøhus-prosjektet, så vi får se hva jeg velger. Planen er uansett at ting kan være byggeklart på denne tiden neste år.
Frank Robert Svendsgård

 

Tegning fra arkitekt Unni Furfjord

Havn og boliger
Sjøhusene. Arkitekt Unni Furfjord har tegnet inn 26 slike fritidshus på moloen og på land. En annonse i Det Norske Bransjemagasinet resulterte i mange henvendelser til Frank Robert, fra hele landet.
- Reipå Eiendom AS skulle bare være en slags hobby for meg, men nå er det blitt litt mer. Det er en mulighet å ta både byggingen og risikoen og avkastningen, men nå er det jo ikke bygging av fritidshus som Reipå Knuseri driver på med.
- Jeg har hatt interessenter på å kjøpe hele sjøhus-prosjektet, så vi får se hva jeg velger. Planen er uansett at ting kan være byggeklart på denne tiden neste år.
Fritidshavna er allerede under bygging. Først rensking av sjøbunnen, og så kjøring av inntil 1.000 kubikkmeter masse pr. dag i noen hektiske uker nå på vårparten.
- I år skal Kystverket sørge for mudring og ombygging av fiskerihavna, så det er viktig å være i rute med å flytte ut fritidsbåtene derfra, opplyser Frank Robert.


- Jeg tror ikke det er mange båtforeninger som har opplevd det samme!
Karl Erik Hansen 

Fordi utbyggeren gir en svært gunstig avtale, trenger ikke båtforeningen låne én krone. Men har det travelt, ja.

Ja, han får det hektisk, båtforening-leder Karl Erik Hansen på Reipå. For det er ikke mer enn tiden og veien til at han og resten av medlemmene må ha flyttet ut av dagens Reipå Havn.
- Vi må være ute 1. august, for da er det sagt at mudringen i Reipå Havn skal igang. Så da må vi legge ut flytebrygger i ny-havna fra 1. juni. Det blir fryktelig travelt, med ferietid og det hele, vedgår han.

Ros til Svendsgård
Men er samtidig meget fornøyd med tingenes tilstand. 52 båtplasseiere skal være med til Frank Robert Svendsgård’s splitter nye havn for fritidsbåter – den som ligger 700 meter nærmere Reipå kirke. Ikke minst er økonomien hyggelig.
- Vi har en meget gunstig betalingsavtale med Svendsgård, som gjør at vi ikke trenger å låne penger i det hele tatt. Jeg tror ikke det er mange båtforeninger som har opplevd det samme!
Et nylig eiendomssalg i Reipå Havn til Meløy kommune innbragte dessuten nær 1,9 millioner kroner, i tillegg til salg av båtplasser til nye medlemmer. I sine nær 40 år har foreningen heller ikke gjort store investeringer, og har dermed hatt solid med penger på bok.

- En berikelse
- Vi har stadig vekk henvendelser fra folk som vil ha båtplass, så de 77 båtplassene i ny-havna må nok utvides etter hvert. Nå blir også beskyttelsen mot uvær fra vest og sørvest enda bedre, sier han fornøyd.
Medlemmene hans er hovedsakelig bosatt i Reipå- og Ørnes-området, men flere er også hyttefolk, fra andre steder i Salten. At ikke samtlige 66 båtplass-eiere blir med på flyttelasset fra Reipå Havn, har blant annet med høy alder å gjøre.
- Planene om sjøhus er veldig spennende, og jeg håper virkelig at de blir gjennomført. Dette vil være en stor berikelse for både havna og hele området her, og kanskje kan vi få oppstillingsplass for bobiler, med dusj, toalett og andre fasiliteter, sier Karl Erik.