Ida-Cathrin Aga og Alexander S. Korneliussen er stolte av arbeidsplassen sin.

Blir med på veksten

Utadvendt, pendle-glad mann, og heimkjær, ung dame stolte over fast jobb i helt ny bransje som vokser raskt. Møt Alexander og Ida hos Helgeland Smolt.

Utadvendt, pendle-glad mann stolt over fast jobb i helt ny bransje som vokser raskt.

 

- Jeg skjønte fort at dette ikke ble plankekjøring. Det er mye å sette seg inn i, både teknisk og akademisk kunnskap.
Alexander S. Korneliussen

 

- Jeg har vært innom en del virksomheter, både statlige og private. På alt fra lønn til velferdsordninger – de kan ikke engang måle seg med dette. Jeg kommer faktisk ikke på én negativ ting å si om denne bransjen!

Mye å passe på
En matros-utdannet småbarnsfar fra Bodø er ganske fornøyd om dagen. Alexander S. Korneliussen (31) fra Vestbyen har nemlig fått jobben som driftsassistent ved Helgeland Smolt’s nylig utbygde anlegg i Sundsfjord.
- Det mest spesielle? Det må være at det er så mye å passe på. I sjøanleggene er det liksom naturen som styrer, mens i et smoltanlegg må det passes på mye, alt fra vannkvalitet til oksygeninnhold, og mye kan gå galt hvis vi ikke er gode nok. Men, jeg er veldig interessert i vannkjemi, da, og det gir en veldig god mestringsfølelse når vi klarer dette bra!
Tredjeårsstudenten i havbruksdrift og -ledelse ved Nord Universitet gønner altså på med lederjobb i havbruk, samtidig med krevende studier, samtidig med lite-barn hjemme.

Dramatisk endring
- Klart det har vært en utfordring. Men, man tilpasser seg jo, og, nå er det ikke verre enn at jeg er en time seinere hjemme enn andre dagtid-folk, gliser han, han som dagpendler mellom Alstad og Sundsfjord.
Det var ikke denne retningen han pekte seg ut, kan man si, da tenårene gikk mot slutten. Alexander hadde tatt elektrofag og så maritim linje i Bodø, så gikk turen til Sjøforsvaret og læretid som matros. Etter en del sjøsyke og flere landkrabbe-jobber i vekterbransjen, skjedde det som endret alt:
- Jeg brakk ryggen i en bilulykke. Så, da måtte jeg omskolere meg. Både samboeren og jeg tenkte på å bli tannleger, men så ble hun gravid, og ikke har vi familie i Tromsø.
- Så, helt ærlig: jeg så etter en relativt kort utdanning som kunne gi jobb med mange muligheter og bra lønn. Valget ble havbruksdrift og -ledelse, smiler han i skjegget.

Litt å tilby
- Men, presiserer han.
- Jeg skjønte fort at dette ikke ble plankekjøring, det er et tungt studium! Mye å sette seg inn i, både teknisk og akademisk kunnskap. Og ikke bare har vi resirkuleringsanlegg (RAS, red.anm.) – vi har tre ulike resirkuleringsanlegg, som må mestres godt.
- Fornøyd med bransjen, sier du, men hva kan du tilby?
- Tja…jeg har en del ledererfaring, da, fra Sjøforsvaret og det sivile. Og jeg kommer inn med fersk utdannelse i fag der det skjer endringer hele tiden. Og så er jeg sosial og utadvendt – det er viktig, for her trenger vi virkelig å være et godt team som fungerer bra i lag! avslutter Alexander.

Alexander S. Korneliussen (31)
Oppvokst i Bodø, valgte elektrofag ved Bodø videregående, deretter maritim linje ved Bodin. Fagbrev som matros, og deretter jobber som vekter i Securitas og vaktsjef hos Nokas. Tar bachelor i havbruksdrift og ledelse ved Nord Universitet, og er siden 1. august driftsassistent hos Helgeland Smolt i Sundsfjord.

 Heimkjær, ung dame stolt over fast jobb i helt ny bransje som vokser raskt.

 

- Mange har tatt fagbrevet ved siden av jobben, etter at de begynte. Dét har nok jeg også lyst til å gjøre. 
Ida-Cathrin Aga

 

 

- Jeg har søkt på jobb her helt siden de begynte å legge ut stillinger, så nå er jeg ganske fornøyd, ja! Artig å få bruk for fagbrevet mitt, og samtidig kunne bo hjemme i Tjongsfjord, smiler Ida-Cathrin Aga.

Planen ble endret
24-åringen er siste tilskudd til stammen av xx ansatte hos smoltprodusenten i Reppasjøen innerst i Tjongsfjorden. Og Tjongsfjord er viktig stikkord i denne teksten:
- Hehe, jeg er nok ganske heimkjær, forklarer hun valgene sine de siste årene.
Kjemiprosessfag skulle nemlig være hennes vei. Storebror Sten Raymond jobbet offshore, og lillesøster ville velge samme retning. Dermed investerte hun fire år i Glomfjord og fikk avkastning i stolt fagbrev etter læretid hos Yara.
- Så ønsker de jo folk med det fagbrevet her, for her er mye prosess, så dét passet jo bra!

Godt tilrettelagt
For det ble ingen offshore-jobb på lillesøsteren til Sten og Kine, storesøsteren til Celine. For Ida-Cathrin ville hjem til Tjongsfjord, ble gravid med Martin Elias og har der stiftet familie med Martin Våtvik – han er anleggsarbeider hos Consto i Bodø.
- Etter litt vikarjobb i barnehagen har jeg vært ute etter fast jobb, og søkte meg hit i vår. Nå legger bedriften til rette for meg slik at jeg kan dra hjem hver dag – jeg jobber foreløpig bare dagtid, sier småbarnsmoren fornøyd.
Prosess kan hun, men levende levende fisk er nytt. Mye å lære, men hun skryter av mange flinke læremestere rundt seg på jobb.

Helgeland Smolt er blant virksomhetene med alle størst driftsinntekter i kystkommunene sør for Bodø. Her: anlegget i Reppen.

Tenker fagbrev
- Jeg tenkte aldri fisk da jeg tok utdanning, og dét kan jeg jo angre på nå, for det ville vært kjekt å ha fagbrev i akvakultur. Men, det er kanskje kjekt at vi ansatte har ulike bakgrunner. Og her i bedriften har mange tatt fagbrevet ved siden av jobben, etter at de begynte. Dét har nok jeg også lyst til å gjøre. 
- Hva krever denne jobben av deg?
- Hos Yara var det mye overvåking og sjekkerunder, men hvis noe skjedde, så måtte du tenke fort og være god på det som måtte gjøres. Her er det litt annerledes med oppgaver som må gjøres hele tiden. Det er vanskelig å forestille seg hvor mye fisk som faktisk er i karene, men jeg har det store ansvaret i bakhodet hele tiden, og passer godt på! Forsikrer hun.


Ida-Cathrin Aga (24)
Oppvokst i Tjongsfjord i Rødøy, tok kjemiprosessfag ved Meløy videregående skole, og læretid og fagbrev i syrefabrikken hos Yara Glomfjord. Samboer med Martin Våtvik, og de har sønnen Martin Elias (2 ½). Ida-Cathrin er selv datter av Wibeke V. Aga og Stig Even Aga, og er siden 19. august fast ansatt som driftsoperatør hos Helgeland Smolt i Reppen.