Nybygg med farger og fasong som glir inn i landskapet på Storjord i Beiarn.

Bygget for å vare - lenge

Som tindene i fjellrekka i utsikten i Beiarn har også det nye leilighetskomplekset ulike høyder på takene. På Storjord i Beiarn har Moldjord Bygg og Anlegg AS ferdigstilt 6 leiligheter som ble overlevert kommunen 1. juni.

Leilighetene skal selges på det åpne markedet.
- Det er ikke så vanlig at kommuner står som utbyggere av slike leiligheter?
- Nei, det er nok ikke det, men her er det en viss mangel på boliger, og private utbyggere tar ikke risikoen. Så da tar vi ansvar, sier Geir Hansen som er prosjektleder i Beiarn kommune.

- Materialvalget er gjort med tanke på at dette skal være et bygg med lavt vedlikeholdsbehov.
Geir Hansen

Enklere vedlikehold
Det er en stolt gjeng som har jobbet i mange måneder på bygget, og Kåre Eggesvik i Moldjord Bygg og Anlegg AS har ledet prosjektet.
- Ja, vi er stolte over å overlevere et så flott bygg! Materialvalget er gjort med tanke på at dette skal være et bygg med lavt vedlikeholdsbehov. Flis på gulvene, fasadeplater som er gjennomfarget, utvendig kledning er av en kvalitet som er svært holdbar, og kjøkkeninnredning som er av høy kvalitet.

 

Panel tilbake
- Jeg merker meg at panelet er tilbake i stua?
- Ja, også i denne bransjen er det mye moter, men panel er et materiale som holder seg fint lenger enn for eksempel gips. Settes du en stift for å henge opp et bilde, blir ikke hullet like varig og synlig i panel. Og man kan jo male dersom man ønsker annen farge.
Byggestart var i mai 2018, og altså overlevering etter litt over ett år. Selv om veggene har en fin – men nøytral – brunfarge, har hver leilighet ulike og friske farger på dørene. Så når dette leses har kanskje noen flyttet inn bak både den oransje og den røde døra?


"Der jeg er, er en hammer aldri langt unna!"
Ivar Ole Sætermo

 

To gode arbeidskompiser - Eskild Berntsen (t.v.) og Ivar Ole Sætermo, foran nybygget på Storjord.

Solid håndverk er kjennemerket til Moldjord Bygg og Anlegg AS, og de to veteranene som har deltatt i oppføringen av leilighetskomplekset på Storjord kunne godt hatt «solid» til mellomnavn.
Eskild Berntsen (61) og Ivar Ole Sætermo (63) har begge lang og solid erfaring. Ivar Ole som snekker, og Eskild som anleggsleder gjennom mange år. Til sammen har de mellom 80 og 90 års erfaring i bransjen. Begge har jobbet på leilighetsbygget på Storjord det siste året.

Tre er best
Ivar Ole – som gjerne kalles bare Ivar - er snekker, og har alltid vært det. Han er født og oppvokst på Tollå, og der bor han fortsatt. 
- Jeg hadde først eget firma, men har nå jobbet hos Moldjord i 31 år. Min far var snekker, og jobbet også her. Totalt har jeg hamret og saget i 45 år! Det er veldig artig å bli ferdig med et bygg, se det endelige resultatet! 
- Jeg ble snekker fordi det var det jeg ville! Jeg har vært med på store offentlige prosjekter som skoler, sykehjem og flyplassen i Bodø. Polarsirkelsenteret på Saltfjellet var jeg også med på å sette opp. Også mindre bygg er veldig artig å være med på. Jobben er svært allsidig, og jeg liker at det er fysisk krevende. 
Han forteller at hans første jobb for Moldjord Bygg og Anlegg AS var i Glomfjord hos - den gang - Hydro.
- Vi jobbet med å forsterke kaia, og noe ombygging i småsekk-pakkeriet i fullgjødsla. Vi monterte ei transportløype også. 
- Hva er det beste med jobben?
- Som sagt er variasjonen i oppdragene bra, og jeg liker veldig godt å jobbe med tre. Det er bedre enn betong! Der jeg er, er en hammer aldri langt unna, smiler Ivar.

- Det er fin avkobling fra det daglige arbeidet å stå med fiskestanga!
Eskild Berntsen

Koordinatoren
Eskild Berntsen har en litt annen rolle i bedriften enn Ole.
- Jeg er anleggsleder, og har ansvaret for å koordinere arbeidet på byggeplassen. Det er mange ulike profesjoner her, og det er viktig å legge løpet slik at vi utnytter tida best mulig. Utfordringen ved å bygge akkurat her, er jo at mange må reise inn hit og bo her, og da må oppholdet gjøres så effektivt og så kort som mulig.
Eskild har jobbet i Moldjord Bygg og Anlegg i ca 25 år til sammen. 
- Skanska var min arbeidsgiver i noen år. Jeg var med på å føre opp raffineriet på anlegget Tjeldbergodden på Nordmøre. Nå har jeg jobbet for Moldjord siden 2001, og har blant annet vært med på utbyggingen av Uredd-plassen. 
- Ja, det var et spesielt prosjekt kanskje?
- Veldig spennende, og det er sjelden at det vi gjør blir så mye omtalt i media! Jeg har hørt at det til og med stod omtalt i ei avis i Thailand!

Fiske-hobby
Eskild er også ekte beiarværing.
- Jeg er født og oppvokst på Moldjord, rett ved skolen. Så når Ivar satte seg på skolebussen på Tollå lå jeg i senga enda. Hoppet bare over gjerdet like før det ringte inn!
Som mange andre beiarværinger er også Eskild lidenskapelig laksefisker.
- Jeg fisker mest på Moldjord, og den største laksen jeg har dratt i land var 16 kilo. Den tok jeg på flue. Har også tatt en sjø-ørret på 7 kilo, veldig artig! Ett år landa jeg 40 sjøørret på en dag!
Ivar trives ikke så godt i elva som Eskild.
- Nei, jeg liker best i fiske i fjellvann. Får mye ørret og røyr der. 
Men en ting er de to arbeidskompisene enige om; 
- Det er fin avkobling fra det daglige arbeidet å stå med fiskestanga!

 Eskild Berntsen (61)
,
er født, oppvokst og nå bosatt på Moldjord i Beiarn. Han er ansatt som anleggsleder hos Moldjord bygg og Anlegg AS og har ca 25 års fartstid i bedriften. Har også jobbet for Skanska. Har barna Ida (35) og Espen (39) og 6 barnebarn.

 


Ivar Ole Sætermo (63)
,
er født, oppvokst og bosatt på Tollå i Beiarn. Snekker hos Moldjord Bygg og Anlegg AS i over 30 år, drev tidligere eget firma. Har to sønner; Arnt Inge (37) og Vidar (19).

 

Moldjord Bygg og Anlegg AS
Etablert i 1950 som Moldjord Maskinstasjon, og er fra 2004 aksjeselskapet Moldjord Bygg og Anlegg, som igjen eies av Moldjord Holding AS. Anleggsentreprenøren har forretningsadresse på Moldjord i Beiarn, og avdelinger i Bodø, Glomfjord og Inndyr, med aktivitet og ansatte i de fleste kommunene i Salten. Moldjord Bygg og Anlegg hadde i fjor driftsinntekter på 143,7 millioner kroner, etter 121 millioner i 2017 og 93 millioner i -16. Bedriften har noe over 50 ansatte, og har Finn Ingar Nikolaisen (f. 1970) som daglig leder og Svenn Are Jenssen (f. -64) som styreleder.