entrale fjes i XPO Arctic, som har fått sin første ansatte i Glomfjord, Edward Fitzgerald. Fra venstre styreleder Håkan Forsström, styremedlem Bjørn Wiggo Eriksen, daglig leder Camilla H. Lindh, markedssjef Edward og medeier James Park.

Bygging er begynt

Skrevet av Edmund Ulsnæs
28.06.2019 11:00

Kundemøter er gjennomført i store norske byer, selskapets første Glomfjord-ansatte er på plass. Nå skal XPO Arctic bygge et marked for sin sterke, lettere og mer miljøvennlige plastduk.

- Produktet begynner å bli stort internasjonalt, og jeg har sterk tro på at det vil bli stort i Norge, fastslår daglig leder Camilla H. Lindh i Glomfjord-selskapet XPO Arctic.
- Og veldig artig at vi nå har fått vår første ansatte i Glomfjord, der vi ønsker å bygge opp produksjonen vår!

Nytt i Norge
Ett år etter stiftelsen i juni i fjor, var eiere og ledere i XPO Arctic nylig samlet til styremøte i Glomfjord Industripark. I dagene før: kundemøter i både Oslo, Bergen, Trondheim og Bodø. Selskapet, der Terje Halsan AS, Polarplast AS og Sane Invest AS samlet eier 45 prosent, vil etablere lokal produksjon av duk i det industrielle plastmaterialet xpo. Materialet veier langt mindre, er mer skånsomt og miljøvennlig enn tradisjonell PVC-duk.
- Landbruket i Australia bruker duk til å beskytte avlinger, og 80 prosent av denne duken er nå xpo. I Norge er dette produktet relativt nytt, men vi ser at dette kan bli stort her, og retter oss spesielt mot olje/offshore, havbruk og industri - ikke minst ikke bygg-industrien, forklarer Camilla.

Respekt for kundebehov
Selv er hun bosatt i Skellefteå, i likhet med medeier Håkan Jonsson og styremedlem og medeier Håkan Forsström. Disse to eier 5 og 10 prosent av aksjene, Camilla eier 30, mens Inndyr- og Glomfjord-baserte Polarplast, samt Terje Halsan AS, eier 15 prosent hver. Samme eierpost har Sane Invest AS - eiendomsselskapet til INVIS-gründer Bjørn Wiggo Eriksen – han er også styremedlem i XPO Arctic. Medeier er også James Park i koreanske Polytech – sentral i teknologiutviklingen bak produktet.
- Til nå har vi gjort en ordentlig markedsundersøkelse. Jeg har stor respekt for at det tar tid å studere hvilket behov kundene har, sier Camilla, som selv har om lag 15 års bakgrunn fra lederroller i plastindustrien i Sverige.
- Produksjonsstart i Glomfjord ligger et stykke fram, men her har vi alt vi trenger i form av lager-areal, nærhet til viktige kunder og teknologi- og fagkunnskap. Jeg er veldig fornøyd med at vi nå har kunnet ansette Edward som vår markedssjef – han er veldig dyktig og har en spennende bakgrunn!

Edward ‘hjem’
For som tidlig nevnt: XPO Arctic har altså nå bemannet virksomhet i Glomfjord Industripark. Edward Fitzgerald (44) er født og oppvokst nær Bristol i sørvest-England, og har universitetsutdannelse innen business and finance. Dette førte ham til jobber i byggebransjen, senere jobber i Midt-Østen for aktører innen olje-, gass- og forsvarsindustri.
- De senere årene har jeg arbeidet i Dubai, Irak og Iran for British Petroleum, men da denne jobben i XPO Arctic dukket opp, virket det veldig interessant. Og, jeg får muligheten til å tilbringe mer tid med familien min, sier Edward.
Han er nemlig bosatt på Sørfinnset med samboer Irene Granberg, og de to har tvillinger på 5 år.