Dansk lang-pendler

- Det er deilig å være dansk på Halsa! Det sier Anders Christian Jensen (71). Dansken kom til Halsa i 1988 for å være med å bygge fiskefôr-fabrikk for Odd Torrissen.

I årene etter at fabrikken stod klar har Anders vært på Halsa mange ganger. 
- Jeg kjenner anlegget godt! Odd Torrissen skulle bygge om en fiskemel-fabrikk slik at den kunne levere fiskefôr til eget oppdrettsanlegg. Dette var i oppdrettsnæringens barndom.
Anders forteller at firmaet som var leid inn for å utføre arbeidet, gikk konkurs bare noen måneder inn i prosjektet. Anders sitt firma var leid inn som underleverandør.
- Da gikk Odd Torrissen inn og overtok slik at bygget kunne fullføres, og jeg var med hele veien. Odd var snartenkt og flink til å se løsninger. Han sørget for at ting gikk unna og hadde skikkelig forretningsteft! Vi inngikk avtaler som sikret framdrift i prosjektet og økonomien i mitt firma.

- Odd var snartenkt og flink til å se løsninger. Han sørget for at ting gikk unna og hadde skikkelig forretningsteft!

 

Montering av nytt utstyr i fôrfabrikken på Halsa, og danske Anders følger med.

To land
Vintrene på Halsa og somrene i Danmark – slik har det vært de siste årene. Da fabrikkanlegget skulle oppgraderes for tre år siden, ble Anders kontaktet.
- Jeg var jo pensjonist da, men valgte å komme til Halsa på vinteren for å hjelpe til. Nå har jeg vært der i tre vintre, og fabrikken har fått nye systemer og er moderne. Det er flott å se! Vi har to mann i arbeid der nå også.
- Du har mange kjente på Halsa etter disse årene?
- Ja, det har jeg, og noen har vært med hele tida, sånn som Finn Stavnes og et par andre.

Anders (t.v.) sammen med fabrikksjef Herulf Olsen.


Liker Nordland

Anders hadde erfaring fra bygging av et slikt anlegg før han kom til Halsa.
- Ja, Skretting i Stavanger var den første fabrikken jeg var med på å bygge. Jeg var også med da en tilsvarende fabrikk skulle bygges på Myre i Vesterålen. Der traff jeg også min kone Ellen, smiler Anders gjennom telefonen fra Danmark.
- Jeg fikk en nøkkelferdig familie med Ellens to døtre. Vi bor i Kristiansand og har sommerhus i Klitmøller på Jylland. De kaller de «cold Hawaii» her, mange surfere året rundt. Vi er også i Vesterålen, og det er nydelig i Nordland!
- Blir det flere vintre på Halsa, eller klarer du å sitte i ro som pensjonist?
- Tja, jeg vet ikke helt, jeg er jo 71 år. Nå skal jeg ha tid med mine. Jeg har i alle år vært over hele verden under feiringer av bursdager, konfirmasjoner, bryllup og andre familiehendelser. Dét skal jeg nå ha med meg!