Han fikk en krevende start på yrkeslivet. Men, nå har David kontroll på helseproblemene sine, og stortrives i den siste delen av læretiden i fiske og fangst. I mars mønstrer 24-åringen av på Meløy videregående skole’s opplæringsfartøy ‘Oscar Sund’ og vil bli fisker på heltid.

David (24) på rett kurs

Endelig på rett spor! Store helseutfordringer hindret i mange år David Brækkan i å følge sin store drøm. Men nå er han her, på et topp moderne fartøy, straks klar for fagprøven. Og, et liv på havet - som fisker!

- Ja, jeg har vel hatt noen ekstra utfordringer underveis, smiler David Brækkan til oss, over bordet.
Vi sitter i messa, her i den splitter nye og velutstyrte fiske- og opplæringsbåten ‘Oscar Sund’. Den som er arbeidsplassen hans nå.
- Men, nå er jeg kommet inn på sporet! Endelig skal jeg få oppfylt drømmen jeg har hatt siden jeg var en neve stor – jeg skal bli fisker…

- At du aldri helt vet hva du går til når du drar ut. Det er jo egentlig slik livet er, også, og på havet får du virkelig kjenne på det. Å være fisker har sine ekstreme sider, men det er dét jeg liker så godt.
David Brækkan


Lærer, og lærer bort

Det er høst og allerede lenge siden skolestart, og den blide lærlingen har travle dager i Inndyr havn. En tett læreplan skal følges, der det meste med båten må mestres – alt fra kontroll på motorrommet til spleising av tauverk til oversikt på brua. Og nå snart kommer en ny gruppe elever – de skal lære av lærlingen – og sammen med ham skal de ut på tokt, jakte etter fisken.
- Jeg lærer enormt mye selv, når jeg lærer bort til elevene. Og jeg lærer å behandle folk, ha tålmodighet. Pluss at jeg jo skal lære dette faget selv, å bli fisker! gliser David.
Ny Næring følger ham i dagene etter at han og mannskapet kom hjem fra verftet i Danmark med det flotte opplæringsfartøyet ‘Oscar Sund’. Og, under dåpen for en drøy måned siden, der prominente gjester fra fylkeshovedstaden stod i kø for å intervjue ham om båten. Og, det er når han snakker om båt, om alt det moderne utstyret og om å være fisker, at han lyser opp i hele ansiktet.

Når det er snakk om båt, fangstutstyr og fiskeryrket, lyser han opp i hele fjeset, David Brækkan fra Reipå. Nylig hadde han en viktig rolle da fylkesråd for utdanning, Hild Marit Olsen, kom på besøk for å døpe ‘Oscar Sund’, opplæringsfartøyet som du ser på våre bilder. David pekte og forklarte for både Hild Marit, Meløy-ordfører Sigurd Stormo og de svært mange skuelystne som fikk komme om bord.

Liker det ekstreme
- På havet jeg føler meg hjemme. Å jobbe som fisker, være på fiskebåt – jeg har drømt om det siden jeg var….3 år, tror jeg!
- Det at du aldri helt vet hva du går til når du drar ut. At det den ene dagen er blankstille, den neste bare skitvær. Slik er jo egentlig livet ellers, også, og på havet får du virkelig kjenne på det…
- Å være fisker har sine ekstreme sider, men det er dét jeg liker så godt, fastslår David.
Bestefaren fra Hammerfest hadde vært fisker, og pjokken kunne hurtigruteskipene på rams, den gangen for over 20 år siden, da de to speidet på dem fra Ørnes. Og som sagt, så gjort: unggutten reiste til Inndyr etter grunnskolen. Naturbruk, fiske og fangst og…jippi! Læreplass på stor fiskebåt. Men, den unge reipåværingen skulle snart møte store utfordringer.

- Jeg har diagnosen ADD. Da har jeg litt av det samme stresset i kroppen som en med ADHD, bare at jeg ikke får det ut. Dette har vært en utfordring hele livet mitt.
David Brækkan


Helsa skapte trøbbel

- Jeg har diagnosen ADD. Da har jeg litt av det samme stresset i kroppen som en med ADHD, bare at jeg ikke får det ut. Dette har vært en utfordring hele livet mitt, og skoletiden var en kamp. Jeg var fortsatt veldig ung da jeg ble lærling på båt, og det ble vanskelig å håndtere sykdom og jobb samtidig. Jeg måtte etter hvert slutte, forteller David ærlig.
Onkel Håkon ordnet jobb på caféen han drev på Ørnes, og jobben som servitør og kokk klarte David å håndtere. Men så kom mer sykdom.
- Det dukket opp en del svulster, og så kom det stadig nye. De var ikke ondartet, men veldig vonde, så da måtte jeg slutte på caféen, også….
Januar i år – David blir innlagt på sykehus. Hele 14 svulster må kirurgene fjerne. 400 sting syes i den unge kroppen. 
- Nå er jeg nesten frisk. Noen småskader igjen, men å jobbe på opplæringsfartøy er litt mindre hektisk enn fiskebåt, så legen sier at dette skal gå bra. Sakte, men sikkert kan jeg gi full peising, ler han i dag.

Ikke bare lønna
- Flott læringsmiljø på Inndyr?
- Javisst, denne båten er unik i Norge. Og så har vi fiskemottak, fiskebutikk, Salmon Center med visningsanlegget, Gifas og skolen med flotte lokaler. Det kunne ikke vært bedre.
- Så nå blir du endelig fisker?
- Ja, i mars er læretida ferdig. Klart at den gode lønna spiller en rolle, men for meg dreier det seg mest om andre ting. Selv om vi har gode forhold om bord, får man testet seg. Ofte lange perioder ute på havet, kanskje hardt arbeid og lite søvn. Det er en livsstil, mer enn det er en jobb. Og så friheten – det er virkelig noe helt annet enn å være på land. Isolert, ikke tv-dekning, ikke mobildekning – det er egentlig utrolig godt! sier han om fiskeryrket, han som endelig skal bli fisker.David Brækkan (24)
Slekten stammer fra Vikan-gården ved IRIS-anlegget i Bodø, mens David er oppvokst på Reipå i Meløy. Er sønn av Anita-Helen Ragnvaldsen, nevø av Håkon Gjersvik Nilsen og sønnesønn av Britt G. Nilsen og Agnar Nilsen. Etter videregående skole med naturbruk og fiske og fangst ble læretiden avbrutt av sykdom, men David fullfører i mars læretiden på opplæringsfartøyet ‘Oscar Sund’ på Inndyr.