Månedens bedrift: Ny Næring spanderer festkake, og utroper herved Cargill på Halsa til månedens bedrift her i bladet! Fra v.: Jim Egil Hansen, Helen Helgesen, Julian Pedersen, Arnstein Jensen, Torgeir Birkelund, Monica Hagen, Bjørn Breivik, Natalia Vatsvåg, Herulf Olsen, John-Petter Halsos, Veronica Skjellstad, Stein Wictor Birkelund, Andreas Hansen, Eirik Pedersen, Per Olav Olsen, Martin Forsberg og Børge Ringøy.

- Det er som natt og dag!

Vinteren 2018 måtte de sende de ansatte hjem på grunn av lavt produksjonsvolum. Nå er ansatt-tallet økt med 60 prosent, og bedriften klarer nesten ikke produsere nok. Ny Næring utroper Cargill på Halsa til Månedens bedrift!


- For fôrfabrikken her på Forøya har dette vært én eneste lang opptur, der produksjonsvolumet vårt har økt jevnt helt siden i fjor sommer.

Herulf Olsen

 


- Det kan ikke beskrives med ord hvor heftig forskjellen er – det er som natt og dag! ler fabrikksjef Herulf Olsen.
- Og det eierskapet som de ansatte viser til det vi holder på med nå, enten de er unge eller litt eldre – det er helt fantastisk! Det kjennes litt unikt, mener produksjonsleder Eirik Pedersen.
Fra 2014: kvalitetsproblemer, tap av viktige kunder og produksjonslavmål.
Fra 2018: store investeringer, kvalitetsforbedringer, nye og store kunder, nær dobling av antall ansatte og stø kurs mot all-time-high-produksjon.
- For fôrfabrikken her på Forøya har dette vært én eneste lang opptur, der produksjonsvolumet vårt har økt jevnt helt siden i fjor sommer, fastslår Herulf.

Siden i fjor sommer har motvind snudd til hyggelig medvind for den flotte Cargill-fabrikken på Halsa.


Direktøren fikk kake

For når Ny Næring i denne utgaven, og før første gang, kårer Månedens bedrift blant våre 23 faste samarbeidspartnere, sier valget seg dermed nærmest selv: CARGILL PÅ HALSA!
- Dét synes jeg er fantastisk hyggelig! Førsteinntrykket mitt av fabrikken og de ansatte er veldig bra, og selvsagt setter vi pris på å bli Månedens bedrift! takker Monica Hagen – nytilsatt produksjonsdirektør som akkurat denne dagen besøker Herulf & Co. for første gang.
Og nå stiller hun opp til kakebilde sammen med for anledningen 16 av de Halsa-ansatte. De er maaaange flere nå enn de var på dette tidspunktet i fjor. Ansatt-tallet var i mange år ca. 32, når Ny Næring skulle skrive om virksomheten.
- Nå er vi 53, pluss at vi har 10 inne nå i høysesongen, sier produksjonsleder Eirik fornøyd.

Veronica Skjellstad og Andreas Hansen takker ikke nei til litt feiring


Fikk stor-investere

De lokale sjefene forteller oss om ‘forvandlingen’. Gjennom en hektisk sommer har ferdigvarebåtene klappet til kai nesten daglig. To nye lagerhaller er satt opp, siden kapasiteten var sprengt. Det koker av aktivitet i alle kriker og kroker.
- Vi har fått investere i mange forbedringer for å holde kapasiteten oppe, både til kjøling, miksere og lagerkapasitet, ramser de lokale sjefene opp som noe av bakgrunnen for oppturen.
Investeringene, nemlig. Amerikanske Cargill kjøpte EWOS-fabrikkene høsten 2015, og siden da har Halsa fått betydelige midler til forbedring av den såkalte coater-prosessen, oppgradering av elektriske anlegg, forbedret kjøling, om lag 20 millioner til ulikt produksjonsutstyr, pluss altså mer lager og dessuten betydelig i forbedringen av analyseverktøyer og -metoder.
- Nå er det en helt utrolig stemning i fabrikken. Det er heftig med arbeid, men også veldig artig! smiler Herulf og Eirik.


" Det er allerede gitt mer investeringsmidler, og vi er klar til å investere enda mer."
Monica Hagen

 

- Og Halsa skal utvikles videre! Vi har strategier for de neste 10 årene, og for Forøya har vi langsiktige investeringsplaner. 

Det er bare hennes fjerde dag som produksjonsdirektør for de tre Cargill-fabrikkene i Norge og den ene i Skottland. Likevel er Monica Hagen nokså klar under sitt første besøk på Halsa, og idet hun spiser Ny Næring-kake sammen med resten av staben sin:
- Jeg våger ikke å si for mye ennå, etter så kort tid, men det er allerede gitt mer investeringsmidler, og vi er klar til å investere enda mer. Vi skal satse på Halsa, lover hun.
Selv kommer hun fra fabrikksjef-jobb hos Maarud, og før dette 14 år i Coca Cola. Nå har hun vært på norsk ‘signingsferd’ sammen med administrerende direktør Fredrik Witte.
- Her på Halsa ser jeg en dedikert gjeng med god fagkunnskap og som har skapt en veldig god kultur, understreker hun.


Cargill Halsa
Fiskefôrfabrikken på Halsa har vært i drift siden 1989, etter at Odd Torrissen kjøpte anleggene etter sildoljefabrikken til Feitsildfiskernes Sildesalgslag. Produksjonslinje 2 kom i drift i 1996, og på det meste (2012) har årsproduksjonen vært 220.000 tonn ferdigvare. Bedriftsnavnet var opprinnelig FK Fiskefôr, og EWOS fra år 2000. I 2013 solgte eier Cermaq hele EWOS til investeringsfondene Altor og Bain Capital, som solgte videre til Cargill høsten 2015. Laksefôr-fabrikken på Halsa har nå 53 heltidsansatte, og Herulf Olsen er fabrikksjef.