Så lekkert ble det, da Moldjord Bygg og Anlegg gjorde falleferdige fjøslokaler om til moderne undervisningslokaler ved Nordland Kultursenter i Bodøsjøen i Bodø.

Ekstrem renovering

Skrevet av Edmund Ulsnæs
18.07.2019 11:00

Snakk om forvandling fra før til nå, og snakk om spesielt oppdrag! Slik gjorde Moldjord Bygg og Anlegg et falleferdig fjøs om til moderne undervisningslokaler…

Fagfolk er fagfolk, er du ikke enig? Våre bilder fra den gamle fjøsbygningen ved Nordland Kultursenter i Bodø viser hva flinke folk kan få til med et…tja, vi må vel nesten si …råttent utgangspunkt?
- Ja, dette gikk problemfritt, og resultatet ble veldig bra! smiler sivilingeniør Helge Danielsen på låvebrua på utsiden.
- En småavansert jobb, ja, og ganske spesiell. Men det er jo sånne oppdrag vi liker, gliser Kåre Eggesvik.

Utfordring til Moldjord
Ok, så dette var utfordringen. I det svært forfalne fjøset i Bodøsjøen bestemte Nordland Fylkeskommune at Moldjord Bygg og Anlegg skulle få lage om lag 300 kvadratmeter undervisningslokaler for videregående skoleelever. Verksted for reparasjoner, et lokale for tømring og produksjon av ved, undervisningsrom, spiserom og garderober, opplyser Helge – byggherreombud for fylkeskommunen.
- Altså….det var et fjøs - vi så til og med spor etter dyrene som hadde gnudd i båsene. Alt måtte rives, og vi så det var altfor lavt under taket. Helt fra starten ble oppdraget spesielt og krevende, både grunnarbeidet, tømringen og betong-jobben, forteller Kåre om totalrenoveringen som ble avsluttet og overlevert i fjor høst.

 

 

- En småavansert jobb, ja, og ganske spesiell. Men det er jo sånne oppdrag vi liker.
Kåre Eggesvik

 

Utenom vanlig, ja
Eldgammelt og skjevt treverk, et tak som må løftes 70 centimeter, og der det nye taket både skal gi delvis usynlig bæring, og være gulv for framtidige kontorlokaler, oppe på låven. Puh! Man trenger ikke mye innsikt i renovering bygg for å skjønne at dette, dét var et oppdrag langt utenom det vanlige.
- Bygget er 100 år gammelt, og fylkeskonservatoren har hatt overordnet oppsyn med oss i prosjektet, og for eksempel godkjent vinduene, sier Helge.
Han er rådgivende ingeniør i eget firma siden 1976, og brukes hyppig som byggeleder Nordland Fylkeskommune, blant annet i bygging av tannklinikker. Nå viser han oss rundt i de åpne og flotte undervisningslokalene – det er klin umulig å kjenne seg igjen fra bildene Moldjord-Kåre knipset da rivingen inne i fjøset begynte.

Viktig rolle: byggherreombud for Nordland Fylkeskommune, Helge Danielsen.

De liker avansert
Det var høsten 2017 at Moldjord fikk tilliten og utfordringen. Etter tre måneders grundig planlegging og valg av de rette løsningene, kunne en ni måneder lang spesialjobb begynne. Tre mann i grunnarbeid, fire mann på betongjobben og seks tømrere – Kåre & Co satte sine beste menn på saken.
- Mange entreprenører vil ikke regne på denne typen jobber. For hvis man er usikker på om man har folkene og kompetansen, så betyr det risiko for å gå på en økonomisk smell, og da er det likegodt å la være å levere tilbud, forteller Kåre.
- Men vi i Moldjord Bygg og Anlegg liker slike prosjekter spesielt godt. For oss gikk dette helt greit økonomisk, og når vi ser på bildene før og nå, så ser vi jo virkelig hva som har skjedd. Det ble ganske bra! smiler han.Moldjord Bygg og Anlegg AS
Etablert i 1950 som Moldjord Maskinstasjon, og er fra 2004 aksjeselskapet Moldjord Bygg og Anlegg, som igjen eies av Moldjord Holding AS. Anleggsentreprenøren har forretningsadresse på Moldjord i Beiarn, og avdelinger i Bodø, Glomfjord og Inndyr, med aktivitet og ansatte i de fleste kommunene i Salten. Moldjord Bygg og Anlegg hadde i fjor driftsinntekter på 143,7 millioner kroner, etter 121 millioner i 2017 og 93 millioner i -16. Bedriften har noe over 50 ansatte, og har Finn Ingar Nikolaisen (f. 1970) som daglig leder og Svenn Are Jenssen (f. -64) som styreleder.