Elsker mennesker

- Mitt favoritt-tidspunkt? Når gjestene og jeg klemmer hverandre og sier farvel, og jeg kan stenge døra og vite at de har hatt det veldig bra her! smiler Arnøy Brygges smilende kelner.

- I love people. I love to help people!
Ja, for hun er ett eneste stort smil, kelneren. Ulastelig antrukket i bedriftens arbeidsantrekk sort bukse og hvit skjorte. Og på brystet Arnøy Brygge-logoen. For andre sesong sprer hun smil, god stemning og god service her i øy-restauranten – den som i 2019 har vært like Salten-obligatorisk å oppleve som Fykantrappa i Meløy og Keiservarden i Bodø.
- Jeg vil si at hvis du er snill og har et åpent hjerte, så treffer du bra folk overalt. For du trekker til deg det du selv er, forklarer hun sin jobb-filosofi på engelsk, den tsjekkiske 31-åringen. 

- Jeg vil si at hvis du er snill og har et åpent hjerte, så treffer du bra folk overalt. For du trekker til deg det du selv er.
Barbora Zivnickova

 

 

 


Tryggere nå

Barbora Zivnickova mønstrer på jobb denne mandagen maaange timer før kveldsskiftet begynner. Til Profilen-intervju med Ny Næring, ja, men som hun sier
- Jeg kommer alltid ned på morgenen for å få med meg hva som skjer, enten jeg skal på jobb eller ikke. Må ha oversikt over det som skjer. 
Sammen med kjæresten Michal Figer (38) serverer hun oss iskaldt vann, kaffe og brede smil. Paret er inne i sin andre sommersesong ved John Kristian Karlsen’s opplevelses- og serveringsvirksomhet her på Nordarnøy, rett sør i havet for Bodø.
- Det er mye mer stabilt nå enn forrige sesong. I fjor var laget vårt helt nytt og vi visste ikke helt hva vi kunne forvente – vi måtte føle oss litt fram på hva vi skulle tilby. Det eneste vi visste var at vi alltid gir 110 prosent for gjestene våre! 
- Nå vet vi mye mer. Og selv om det fortsatt kan bli en del små endringer, så er vi trygge nå, på at dette fungerer, og vi har gode rutiner for å ta imot mye folk.

Glad i menneskene
Ved utsolgte havrettsbord. I rekken av bedriftsarrangementer. Og på travle søndager i stasværet. Da stiller Arnøy Brygge AS med sitt stjernelag av kokker, kelnere og bartendere. Og trøkket for dette stjernelaget er noe helt annet enn før. For de nær 25 millionene investert i om- og utbygging siden sommeren 2018 har gitt et helt annet besøk og større oppmerksomhet.
- Det aller beste med jobben min? Det er å møte så mange forskjellige, snille og hyggelige mennesker fra så mange ulike land. Jeg elsker å få vite mer om mennesker - hva som er bak fjesene, skjønner du? forklarer Barbora.
- Jeg liker å få vite hvorfor de liker å reise, hvorfor de kom akkurat hit, hvilken mat de liker. Jeg er veldig glad i mennesker og å hjelpe mennesker, og jeg elsker at vi kan tilby dem den gode maten og den gode stemningen de er ute etter!

- Jeg er veldig glad i mennesker og å hjelpe mennesker, og jeg elsker at vi kan tilby dem den gode maten og den gode stemningen.
Barbora Zivnickova

 
Eventyr med Michal
Praha, 2016: den unge ergoterapeuten har i fem år hjulpet skadde mennesker i hjemlandet Tsjekkia. De sitter i rullestol, er deprimert - hun hjelper dem å trene for å se en mening, kunne nyte et liv og ha en familie. Men, 31-åringen liker ikke utviklingen i helsevesenet i hjemlandet Tsjekkia. Hun sier opp, pakker ryggsekken og reiser på eventyr til Equador. Hun besøker venner, treffer en mann, forelsker seg.
- Han, altså Michal, likte også å reise, og hadde kontakter i hele verden. En av dem gjorde at vi reiste til Sverige og fikk jobb sammen, i en fjellrestaurant – jeg stod i oppvasken, smiler Barbora.
Skandinavia gav mersmak for paret, og over den vinteren reiste de noen timer lengre vest og endte opp i Bodø. En restaurant-jobb der ble ikke det de trodde, men en i bransjen kjente en som satset, ute på en liten øy. Et møte den ene dagen førte i praksis til ansettelse den neste, og fra og med i fjor vår er Michal og Barbora viktige brikker i storsatsingen til John Kristian og Arnøy Brygge. 

Alle vil utvikle
- Jeg elsker utvikling, og her har vi en sjef, John Kristian, som er veldig aktiv og som også elsker utvikling. Så dette er veldig morsomt å være med på!
- Hvordan er en typisk arbeidsdag?
- Den er vanligvis ikke typisk i det hele tatt – her skjer nye ting hele tiden! Men helst begynner vi med et møte på kontoret, der vi fordeler oppgavene den dagen eller den uken. Så kontrollerer jeg at vi har varer og personell til arrangementene, før jeg tar en prat med kollegene på kjøkkenet og i restauranten for å forsikre meg om at vi har kontroll, forteller kelneren, som også avløser sjefen sin med bestillinger, svarer på henvendelser.
- På litt roligere dager jobber vi alle sammen med å utvikle ikke bare restauranten, men hele anlegget. Servicetilbudet ved Arnøy Brygge forbedres hvert år, og dette er bare mulig hvis alle sammen jobber med å forbedre seg, hele tiden.

Barbora Zivnickova (31) på tsjekkisk, engelsk, litt spansk og litt norsk elsker å hjelpe, servere og smile til de mange gjestene til Arnøy Brygge. Kelneren er en viktig brikke på laget til Jon Gisle ‘Basse’ Karlsen og sønnen John Kristian, nå som de to har satset nær 25 nye millioner kroner på reiselivsanlegget.

Det aller, aller beste…
- Hvilke planer har du for deg selv, da?
- Jeg tar én dag og én uke av gangen. Og jeg liker at små og store ting endrer seg, det er sånn jeg kjenner at jeg lever! 
- Men du liker deg godt i Norge?
- Ja, absolutt, og jeg liker nordmenn! For det første er de norske gjestene veldig, veldig høflige. Dessuten liker jeg den livsstilen jeg kan ha her. Og, jeg liker hvordan dere nordmenn tar naturen inn i livene deres – dere liker naturen og tenker på den for framtiden, for neste generasjon.
- Ergoterapeut – det er ganske annerledes enn kelner?
- Egentlig ikke. Jeg tenker på det som at dette også handler om å gi service, å hjelpe mennesker, sier Barbora Zivnickova.
- Jeg liker å snakke, smile, at dem jeg er sammen med har det bra. Ofte når jeg har hatt gjester her hele dagen, så klemmer vi hverandre når de drar. Det er mitt favoritt-tidspunkt – jeg vil at alt skal være perfekt, så når jeg kan stenge restauranten og vet at gjestene reiser hjem, veldig fornøyd……fantastisk!


Barbora Zivnickova (31)
Oppvokst i Tsjekkia nær grensen til Tyskland, men senere bosatt i hovedstaden Praha. Utdannet ergoterapeut og jobbet som dette i 5 år. Sluttet i jobben, reiste deretter til Equador som backpacker, der hun traff sin nåværende samboer Michal Figer. De to reiste til Sverige og arbeidet i en fjellrestaurant, før de flyttet til Bodø og ny restaurant-jobb sommeren 2017. Ble ansatt som kelner ved Arnøy Brygge sommeren 2018, og der jobber hun og Michal fortsatt.