Topp moderne ‘Oscar Sund’ ved kai i Danmark – nå klar for Lofotfiske og tilværelse som opplæringsfartøy for Meløy videregående skole. Foto: privat

Endelig på tur

Skrevet av Edmund Ulsnæs
08.07.2019 10:40

Nå er den på vei fra Danmark, skuta - topp moderne, påkostet og klar for både last, fiske og opplæring. Meløy videregående skole’s nye undervisningsfartøy ‘Oscar Sund skal døpes på Inndyr 21. august.

- I vår har vi vært der nede nesten hele tiden – både skipperen, matrosen og jeg. Det er utrolig mye som må tilpasses til vårt behov, så da jobber vi sammen med både snekkerne, sveiserne, elektrikerne og dem på hydraulikk. Og vi har fått opplæring, forklarer skolens prosjektleder Knut-Eirik Svendsen til Ny Næring.

August-klar for elevene
For, nemlig, etter et halvt års forsinkelse i byggetiden, og en omfattende tilpasningsprosess ved verftet Hvide Sande på Danmark’s vestkyst: ‘Oscar Sund’ er på vei til Gildeskål! Faktisk er det akkurat i dag, 19. juni, at den splitter nye skuta etter planen tar fatt på Nordsjøen, retning nord. Etter noen stopper på Vestlandet, beregner mannskapet ankomst Inndyr litt ut i neste uke.
- Gammelbåten vår, ‘Salthammer’, har lenge vært ute av drift på grunn av feil med gear og motor, så dette skoleåret har vi løst mye av praksisen ved at elevene er blitt utplassert på fiskefartøyer. Både forsinkelsen og all reisingen ned til verftet har gitt oss utfordringer.
- Men, nå blir det utrolig bra å ta det nye fartøyet i bruk sammen med elevene i august, smiler Knut-Eirik.

Knut-Eirik Svendsen – prosjektleder som gleder seg til august når han kan ta skuta i bruk sammen med elevene. Foto: Edmund Ulsnæs

 Har full pakke
Den er både lengre og bredere enn sin aldrende forgjenger. 23,99 meter lang, 8 bred. Og ikke minst – særdeles velutstyrt.
- I motsetning til på ‘Salthammer’ får vi på ‘Oscar Sund’ alle de kjente redskapene i fiskerinæringa – både garn, line, juksa og teine, men spesielt har vi tonet opp ringnot og snurrevad. I tre tanker på til sammen om lag 100 kubikk kan vi også frakte levende fangst, og båten har alle de moderne verktøyene for navigasjon og leting etter fisk, opplyser prosjektlederen.
- Vi skulle ikke bare ha en moderne laste- og fiskebåt. Båten må også kunne ha mye folk om bord og brukes veldig fleksibelt til opplæring, og alt dette i sum har gjort at både konstruksjonen og utstyrsjobben har vært omfattende og utfordrende.
Nordland Fylkeskommunes 50-millionerinvestering har også køyeplass til 12, slik at ‘Oscar Sund’ både kan ta mannskapet til Lofotfisket og andre langturer.